insulele-channel

Insulele Channel

Acest lanţ de insule se află în largul coastelor Californiei de Sud. Oficial ele se numesc Channel Island of South California, dar de multe ori ele sunt numite Insulele Santa Barbara.

Într-adevăr, cea mai mică insulă din grup se numeşte Santa Barbara; spre deosebire de metropola cu acelaşi nume de pe continent, este nelocuită.

De la nord la sud, sunt insulele San Miguel, Santa Cruz, Santa Roşa, Anacapa, Santa Barbara, Santa Catalina, San Nicholas şi San Clemente. Ele sunt împărţite în două grupuri de câte patru insule – Northern Channel şi Southern Channel. Arhipelagul are o lungime de 258 km şi o suprafaţă de 895 km2.

Singura insulă care are o populaţie mai importantă este Santa Catalina, dezvoltată în mare parte de moştenitorul imperiului de gumă de mestecat William Wrigley II, în anii 1920.

Aici se află oraşul-staţiune Avalon şi micul orăşel Two Harbours. În jur de un milion de vizitatori sunt atraşi anual de sălbăticia plină de salvie, cactuşi şi stejari, de splendidul mediu marin, dar şi de confortul plăcut al staţiunii.

catalina-island-museum

Catalina island Museum

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial Channel Islands s-au aflat sub controlul armatei, iar marina militară americană încă are aici o prezenţă semnificativă. În 1980, cinci dintre insule (San Miguel, Santa Cruz, Santa Roşa, Anacapa şi Santa Barbara) au fost incluse în Parcul Naţional Channel Islands.

În plus, şase mile marine din apele insulelor San Miguel, Santa Cruz, Anacapa şi Santa Barbara sunt protejate ca Channel Islands Marine Sanctuary.

Parcul naţional îşi propune să refacă şi să întreţină o biosferă incredibil de bogată şi de variată. Cel mult 250 000 de persoane pe an pot vizita rezervaţia, pentru a proteja ecologia fragilă a parcului.

Poate fi destul de dificil de ajuns aici – singurele variante sunt cu barca sau cu un avion uşor -, dar merită cu siguranţă, pentru că aici poţi vedea cum era odinioară coasta californiană.

POPULAŢIE

4 000 (estimare 2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Insulele beneficiază de un climat mediteraneean care asigură confortul vizitatorului pe tot parcursul anului.

CUM AJUNGI ACOLO

La Santa Catalina poţi ajunge cu elicopterul sau cu fenbotul din diverse puncte din comitatele Orange şi Los Angeles.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Spectaculosul Art Deco Casino din Avalon, cu o uriaşă sală circulară de dans şi un palat de distracţii construit în 1929.
  • Catalina island Museum (în interiorul cazinoului), cu peste 100 000 de piese, inclusiv artefacte ale americanilor nativi, vase de ceramică şi mozaicuri făcute pe insulă.
  • Turma de bizoni de pe Catalina, urmaşii animalelor aduse aici în 1925 pentru a apărea în filmul mut care s-a făcut după romanul lui Zane Grey The Vanishing American.
  • Wrigley Memorial şi grădina botanică, deasupra canionului Avalon, pe Catalina. În care se găsesc plante din deşerturile lumii, inclusiv opt specii de plante endemice de pe insulă.

TREBUIE SĂ ŞTII

La începutul anilor 1940, Marilyn Monroe a locuit pe insula Santa Catalina cu primul soţ, James Dougherty, ofiţer în marina comercială.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.