insule-florida-keys

Insulele Florida Keys

Florida Keys reprezintă una dintre cele mai mari atracţii turistice din America. Acest arhipelag subtropical este compus din 1 700 de insule, începând din capătul de sud-est al Floridei, întinse pe un arc prelung spre sud-vest şi apoi spre vest până spre Key West, cele mai îndepărtate insule locuite, după care mai departe spre insulele nelocuite Dry Tortugas, aflate la doar 145 km de Cuba.

Key este termenul corupt de la cuvântul spaniol cayo, „insulă mică“. Ani de zile, Key West a fost cel mai mare oraş din Florida, îmbogăţit din jefuirea corăbiilor naufragiate în stâncile şi recifele din apropiere.

Acest avanpost izolat a fost şi un loc bun pentru comerţul cu Cuba, mai ales că se afla pe traseul principalei rute comerciale cu New Orleans. În cele din urmă, metodele mai bune de navigaţie au micşorat numărul naufragiilor, iar spre sfârşitul secolului XIX Key West a intrat în declin.

Mult timp, la Keys nu se putea ajunge decât pe apă. Acest lucru s-a schimbat la începutul secolului XX, când Henry Flagler a construit Overseas Railway prelungind şoseaua Florida East Coast Railway până la Key West folosindu-se de nişte piloni acvatici.

insule-florida-keys-1

Ohio Key, vedere aeriană

În 1935, uraganul care a avut loc de Ziua Muncii, când rafalele de vânt au atins 320 km/h, a avariat şoseaua. Benzile distruse nu au mai fost reconstruite, dar autostrada Overseas (o extensie a US Highway 1) a devenit principala rută de transport de la Miami la Key West. Acest drum, care are în general două benzi, este alcătuit dintr-o serie de poduri care fac legătura între insulele arhipelagului.

Florida Keys sunt cunoscute pentru floră şi faună – sunt multe plante şi animale endemice, printre care cerbul Key şi crocodilul american. Există multe specii de delfin în apele calde din jurul insulelor şi tot aici trăieşte şi lamantinul (vaca de mare), specie ameninţată cu dispariţia. Limeta de Key nu este o specie endemică, a fost naturalizată din New Mexico.

Dar insulele Keys au ceva numai al lor, anume celebra plăcintă de limete. Fiecare insulă are propria personalitate, dar toate au în comun un stil de viaţă retras. Key West este cea mai populară printre turişti şi de aici poţi aranja croaziere sau plimbări cu barca în care poţi admira frumuseţea locurilor.

Pe insulă există şi un Oraş Vechi, cu o fermecătoare arhitectură colonială, baruri, cafenele, restaurante şi magazine pe străzi străjuite de palmieri – nu rata Key West Botanical Forest and Garden.

POPULAŢIE

79 535 (2000)

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-mai.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul Key West sau Marathon, ori cu maşina pe pitoreasca Overseas Highway.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Melci copţi şi plăcintă de limete Keys.
  • Încântătorul motel din Key West, cu verande de jur împrejur.
  • Ospitalitatea tropicală a localului Margaritaville, deţinut de Jimmy Buffet, situat pe Duval Street, în Key West – un bar retras unde se servesc mâncăruri şi băuturi locale pe fondul muzicii live.
  • Relaxează-te pe una dintre fabuloasele plaje, pescuieşte, ia o cină romantică la malul mării, înoată cu delfini, caută să vezi lamantini.
  • Casa şi muzeul Ernest Hemingway – în Oraşul Vechi; aici celebrul autor a trăit şi a scris zece ani. Încearcă să retrăieşti stilul lui de viaţă – după ce vizitezi casa, fă o baie într-unul dintre ochiurile lui preferate de apă.
  • Pride-Fest – acest festival, care durează o săptămână, are loc la începutul lunii iunie şi celebrează comunitatea homosexuală din Key West.

TREBUIE SĂ ŞTII

Key West este destinaţie de vacanţă pentru homosexuali.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.