pribilof-insula

Insulele Pribilof

Numite astfel după navigatorul rus care le-a vizitat în anii 1780, aceste patru insule vulcanice din Marea Bering (cinci, dacă punem la socoteală şi Sea Lion Rock) se află la 320 km nord de insula Unalaska, din Aleutine, şi la aceeaşi distanţă sud de Cape Newenham, pe continent.

Stâncoasele insule Pribilof au o suprafaţă de numai 195 km2 şi sunt în mare parte acoperite de vegetaţie de tundră şi păşune care le transformă într-o vitrină spectaculoasă cu flori sălbatice.

Principalele insule sunt St. Paul şi St. George, fiecare având câte o aşezare cu acelaşi nume, iar Otter şi Walrus se află lângă St. Paul. Vânătoarea de foci a fost interzisă în 1966 şi acum principala atracţie este pescuitul de opilio (crab de zăpadă).

pribilof-foci

Foci nordice cu blană la odihnă

Serviciile prosperă datorită marinei şi activităţii guvernamentale – există aici o bază a Gardei de Coastă americane, o staţie a Serviciului Naţional de Prognoză şi una a Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice.

Populaţia indigenă alcătuieşte cea mai mare comunitate. Ei au fost aduşi din Aleutine pe Pribilof în secolul XVIII de negustori ruşi de blănuri şi de atunci au rămas aici. Şi acum fac vânătoare de subzistenţă, cu permisiunea autorităţilor.

Pentru turiştii curajoşi, principala atracţie este observarea păsărilor, pentru că insulele Pribilof găzduiesc circa 240 de specii, printre care unele foarte rare. Peste două milioane de păsări de mare cuibăresc anual aici şi aproape un milion de foci cu blană îşi cresc puii pe ţărmuri.

Sunt multe agenţii de turism care oferă tururi organizate – cel mai bun mod de a vizita acest paradis numit de unii „Galapagosul Nordului” datorită faunei bogate, care poate fi observată îndeaproape după ce ai obţinut permisele necesare de la guvernele tribale.

POPULAŢIE

572 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie-august, când se deschid florile, păsările cuibăresc, focile stau pe mal şi nu este prea frig.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Anchorage şi de acolo cu un avion de mici dimensiuni care face curse pe insule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

Ridge Wall, pe St. Paul, o faleză abruptă şi spectaculoasă deasupra Mării Bering, punct de observare ideal pentru iubitorii de păsări.

Centrala electrică TDX eoliană/diesel de ultimă generaţie, aflată în proprietatea comunităţii, cu turbina ei eoliană de 37 m, pe insula st. Paul.

Foci, foci, foci şi iar foci.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insula St. Paul este cadrul poveştii lui Rudyard Kipling The White Seal şi al poeziei „Lukannon” din Cartea Junglei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.