queen-charlotte-insulele

Insulele Queen Charlotte

În Oceanul Pacific, la vest de Prince Rupert, în Columbia Britanică, insulele Queen Charlotte reprezintă vârfurile unui lanţ muntos scufundat. Dintre cele 1 884 de insule şi insuliţe ale arhipelagului, şapte sunt mai mari – Langara, Graham, Moresby, Louise, Lyell, Bumaby şi Kunghit.

Insula Graham, în nord, şi insula Moresby, în sud, reprezintă împreună cea mai mare suprafaţă de uscat din arhipelag. La numai 2 km în ocean, platforma continentală se prăbuşeşte la adâncimi ameţitoare; este zona cu cea mai intensă activitate seismică din Canada.

Insulele mai sunt numite şi Haida Gwaii (Insulele Oamenilor) sau Xhaaidlagha Gwaayaai (Insulele de la marginea lumii) de către populaţia haida, care trăieşte aici de peste 7 000 de ani. Primul contact al europenilor cu aceste insule a fost făcut în 1774 de Juan Perez, care a descoperit acest peisaj.

Negustorii de blănuri au venit apoi să exploateze fauna extraordinar de bogată, iar activitatea lor a afectat grav populaţia haida. În 1787, insulele au fost botezate de britanici în onoarea reginei Charlotte, soţia lui George al III-lea.

stalpi-totemici-haida-parcul-national-south-moresby

Străvechi stâlpi totemici haida în Parcul Naţional South Moresby

Insularii au reuşit să-şi păstreze liniştea obişnuită şi bogata istorie culturală. Populaţia haida îşi câştigă traiul din minerit, exploatarea lemnului şi pescuit comercial, iar turismul reprezintă o importantă sursă de venit. Majoritatea comunităţilor haida se găsesc pe insula Graham.

La Skidegate există un centru cultural unde poţi vedea artefacte haida şi artă locală, la Tlell se găseşte un colectiv de artişti, iar la Old Masset sunt sculptori tradiţionali nativi.

Parcul Provincial Naikoon, în nord-estul insulei Graham, are habitate naturale variate – plaje nisipoase şi dune, smârcuri acoperite de muşchi, păduri străvechi şi râuri. Relieful a fost modelat de sedimentele lăsate în urmă de gheţarii aflaţi în retragere.

Principala atracţie este nesfârşita plajă largă de nisip. Pe plaja de nord se află Tow Hill, coloane de bazalt înalte de 100 m cu aspect straniu. Merită să vizitezi şi Rose Spit, o rezervaţie ecologică unde poţi vedea păsări migratoare care traversează Pacificul.

Parcul Naţional Gwaii Haanas şi Situl Haida se găsesc în sudul arhipelagului. La această zonă sălbatică în care sunt risipite 138 de insule pe o lungime de 90 km, de la nord la sud, se ajunge cu barca sau cu un avion particular.

Spre vest, munţii se ridică abrupt, iar coasta este punctată de golfuri şi insuliţe pitoreşti. Păduri tropicale şi turbării, râuri cu somoni, estuare şi varec întreţin o faună bogată şi variată.

Este un loc perfect pentru a vedea balene, vulturi pleşuvi, păsări de mare care cuibăresc, urşi negri, vidre de râu şi lei de mare.

POPULAŢIE

4 761 (2008).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Vancouver sau Prince Rupert până la Sandspit, ori cu feribotul de la Prince Rupert.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Parcul Provincial Naikoon, să explorezi plajele nisipoase splendide şi dunele.
  • Parcul Naţional Gwaii Haanas şi Situl Haida, o regiune izolată, binecuvântată cu o frumuseţe naturală deosebită.
  • Descoperă relaţiile apropiate pe care le are populaţia haida cu mediul înconjurător.
  • Insula Langara, în nord-vestul arhipelagului – stâncoasă, cu păduri pluviale străvechi, impresionante colonii de păsări de mare şi un far interesant.
  • Port Clements. sat tradiţional de pescari şi tăietori de lemne, unde poţi vedea copaci gigantici specifici pădurii temperate.
  • Rennell Sound, străjuit de vârfurile înzăpezite ale Munţilor Queen Charlotte – locul perfect pentru caiac, canoe, drumeţie şi pescuit.
  • Insula Louise, unde vei vedea una dintre cele mai mari colecţii de stâlpi totemici din arhipelag.

TREBUIE SĂ ŞTII

Este o zonă izolată, slab dezvoltată, aşa că nu te aştepta să găseşti hoteluri elegante, cu tot confortul.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.