san-juan-insulele

Insulele San Juan

Arhipelagul San Juan din capătul de nord-vest al Statelor Unite este împărţit în două. Insulele San Juan fac parte din statul Washington, iar un al doilea grup de insule ţine de Canada, fiind cunoscute drept Insulele Gulf. Arhipelagul este compus din peste 450 de insule, dar mai puţin de o şesime sunt locuite şi doar la câteva se poate ajunge cu feribotul public.

Iniţial, insulele au purtat nume spaniole date de exploratorul Francisco de Eliza prin anii 1790, dar în secolul XIX expediţionarii americani şi britanici au schimbat multe dintre denumirile iniţiale. Majoritatea insulelor sunt deluroase, cu văi şi şesuri plate printre înălţimi.

Pe linia de coastă există plaje nisipoase şi de pietriş, insuliţe, golfuleţe, porturi şi golfuri mari. O mare parte din litoral este semănată de arbori noduroşi din genul Arbutus, iar interiorul insulei este acoperit de regulă cu păduri de pin.

san-juan-feribot

Un feribot din statul Washington printre insulele San Juan.

Cele mai mari insule sunt San Juan, Orcas (cea mai mare),Shaw şi Lopez. Insula Guemes, din apropiere, este mică şi are facilităţi limitate. Insulele sunt o destinaţie populară pentru turiştii care pot ajunge cu uşurinţă la ele din marele oraş Seattle şi sunt apreciate de cei care iubesc marea, natura virgină şi activităţile în aer liber. Principalele activităţi sunt drumeţiile, plimbările cu iahtul sau cu barca, observarea orcilor.

Dar insulele au obiective pentru tot soiul de vizitatori – muzee, galerii, buticuri şi restaurante, mai ales pe San Juan şi Orcas. Aşezânle sunt mici, dar primitoare – de exemplu, istoricul Friday Harbor de pe San Juan sau Eastsound, pe Orcas, dar şi alte numeroase sate şi cătune pline de personalitate.

Cel mai bun mijloc de a vizita Insulele San Juan ar fi hidroavionul, pentru a vedea imagini de neuitat.

POPULAŢIE

14 000 (estimare 2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Deşi insulele se laudă cu 247 de zile însorite pe an şi cu ploi puţine, iarna poate să fie foarte vântoasă şi friguroasă, aşa că ideal ar fi să te duci în perioada mai-septembrie

CUM AJUNGI ACOLO

La Lopez, Shaw, Orcas şi San Juan (de obicei în această ordine) se poate ajunge cu feribotul de la Anacortes. Şi pe insula Guemes se poate ajunge cu un feribot din Anacortes. Din Seattle poţi zbura cu un avion uşor până la San Juan.

PUNCTE DE ATRACŢIE

Observarea orcilor din Parcul Statal Lirne Klm Point, pe insula San Juan (mai-septembrie).

Panorama văzută din cel mai înalt punct al insulelor San Juan, muntele ConstJtution, pe insula Orcas – se spune că este cea mai fascinantă privelişte a canalului Puget.

Shark Reef Sanctuary, pe insula Shaw, un parc natural cu senzaţionale privelişti de pe faleze. Liniştea totală de pe insula Shaw, unde singura operaţiune comercială este susţinută de un magazin universal deţinut de călugăriţe franciscane.

TREBUIE SĂ ŞTII

Sunt câteva insule mai mici din arhipelagul San Juan al căror nume le spune propria poveste – de exemplu insula Barren (cea pustie), Cemetery (cimitirul), Justice (dreptate), Picnic, Skull (craniul). South Finger (degetul de sud) sau Wasp (viespea).


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.