long-island

Long Island

Da, e lungă – 190 km, ca să fim mai exacţi. Şi e şi destul de lată – până la 37 km.

Şi populată – se îndreaptă vertiginos către cifra de 8 000 000, mai bine de jumătate din populaţia New Yorkului. Două dintre cele cinci cartiere ale oraşului – Queens şi Brooklyn – ocupă capătul estic al insulei, dar acesta este un simplu detaliu geografic.

Ambele sunt considerate ca făcând parte din oraşul New York, nu din Long Island, şi în mentalul colectiv Long Island înseamnă suburbiile din comitatele Nassau şi Suffolk, în afara graniţelor oraşului.

Long Island este o regiune foarte înstărită, cu enclave de-a dreptul bogate, precum Hamptons, faleza înaltă Gold Coast de pe ţărmul de nord (North Shore), care priveşte de sus întinderea canalului Long Island, sau comunităţile de pe ţărmul de sud (South Shore), înşirate de-a lungul plajelor şi terenurilor umede de la Atlantic, acum zone protejate.

east-hampton-beach

Casă pe plajă în East Hampton Beach

Dar adevărata bogăţie a insulei este adusă de muncitorii care fac naveta la New York. Şi turismul estival este important, pentru că insula are numeroase parcuri, plaje şi un peisaj superb, ce tinde să devină locul de joacă al New Yorkului.

Cele două comitate suburbane au o populaţie aproape la fel de mare, dar Nassau, în mijlocul insulei, este cel mai urbanizat. Dacă turistul hotărât vrea să ajungă până în zona Twin Forks, din comitatul Suffolk, o să vadă că în extremitatea estică aerul e mai degrabă rural.

Uneori ai impresia că toată zona aceasta este doar o prelungire a New Yorkului, dar insula este mai mult de atât. De fapt, locul acesta este simbolul visului american – să porneşti de la nimic pe străzile periculoase din Brooklyn, să te muţi apoi într-o suburbie frumoasă şi să ajungi să ai refugiul cu vedere la plajă al milionarilor în Hamptons. Mulţi dintre locuitorii insulei au ajuns la jumătatea acestui drum.

POPULAŢIE

7 568 000 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Este o destinaţie turistică estivală.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu autobuzul (MTA Long island Bus) din New York sau cu trenul (aglomeratul Long Island Rail Road).

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Coney Island, în Brooklyn, acea emblemă desuetă a caselor de vacanţă de ieri, acum aflată în plină renaştere.
  • Partea rurală din Long island, sintetizată de zona North Fork, cu sate liniştite de pescari, oraşe de modă veche şi podgorii celebre.
  • Partea neatinsă din Long island, la Sweetbriar Nature Centre, Central Suffolk, cu poteci de drumeţie de-a lungul râului Nissequogue sau un lepidopterarium.
  • Partea maritimă din Long Island – o mulţime de faruri, de multe ori într-un uimitor peisaj de coastă; o mare parte se vizitează.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1927, istoricul zbor solitar făcut de Charles Lindbergh peste Atlantic a pornit de pe aerodromul Roosevelt, din comitatul Nassau.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.