rhipelagul-tinhare

Arhipelagul Tinhare

Bahia este una dintre cele mai vechi regiuni ale Braziliei, colonizată de primii portughezi la începutul secolului XVI şi celebră pentru atmosfera destinsă. Chiar la sud de Salvador, în mijlocul Coastei Palmierilor (Costa do Dende) – numele vine de la palmierii de ulei care cresc peste tot -, se află arhipelagul Tinhare.

Micile lui insule punctează apele albastre şi adânci din zonă, separate de râuri, păduri tropicale luxuriante, mangrove şi splendide golfuri ascunse, cu sate pitoreşti de pescari, neatinse de turism, plus o mână de hoteluri popularizate de cei mai faimoşi şi mai la modă oameni din lume.

Tinhară este cea mai mare dintre insule, cu 22 km lungime şi 15 km în partea cea mai lată, iar satul Morro de Sao Paolo, în capătul ei nordic, este punctul central pentru tot ce se întâmplă în arhipelag.

plaja-din-sao-paolo

Plaja din Sao Paolo

Morro este o aşezare încărcată de istorie – aterizezi printre ruinele unor forturi construite în 1630 pentru apărarea golfului, iar principala stradă este acoperită de nisip şi trece printre clădiri vechi de piatră, transformate azi în buticuri, restaurante şi baruri.

Nu există maşini. Pentru transport se folosesc măgăruşi, cai şi, ocazional, pentru distanţe mai lungi, un tractor la care se ataşează o remorcă pentru bagaje. Este un loc cu adevărat ecologic, dar cei mai mulţi turişti vin la Morro să se distreze.

Ei admiră splendoarea naturală nu numai pentru frumuseţea ei, ci şi pentru că poate să le alunge mahmureala cauzată de petrecerile explozive organizate spontan în fiecare noapte de vară.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Du-te imediat după carnaval, când Tinhare este încă încărcată de atmosferă, iar petrecăreţii încep să-şi revină.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, prin Salvador de la Rio sau Recife, până la Morro; cu barca, de la Mercado Modelo, din centrul Salvadorului, sau de la Valencia, pe continent.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Maimuţele, păsările şi orhideele pe care o să le vezi pe traseul Fonte do Ceu, care trece prin păduri.
  • Praia Segunda, măcar pentru o noapte în viaţa ta.
  • Panorama senzaţională de pe Ruinas de Fortaleza, mai ales la apus, când ies delfinii la joacă. Moqueca – tradiţională în Bahia, un fel de tocană bogată, cu ulei de palmier, lapte de cocos, peşte sau creveţi, orez şi sos de chili.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pau Brasil (Caesalpinia Echinate) este arborele naţional al Braziliei, specie ameninţată cu dispariţia, care se mai găseşte în pădurea tropicală atlantică – considerat singurul lemn potrivit pentru arcuşul de vioară.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.