A primit acest nume în 1520 de la Magellan, inspirat de focurile deschise pe care le făceau băştinaşii yamana în bărcile cu care mergeau la pescuit sau în tabere, pentru căldură. Climatul e mai mult decât inospitalier. Vara ninge, bate vântul cu putere, e ceaţă, umezeală şi un frig aspru.
În interiorul insulei sunt anumite zone care au climă polară. Bunul-simţ ar spune că aici nu ar trebui să crească nici un copac, dar pădurile subantarctice sunt unice în lume, iar copacii acoperă aproape toată insula, până spre capătul dinspre America de Sud (chiar dacă sunt răsuciţi şi piperniciţi din cauza vântului).
Tierra del Fuego are într-o parte strâmtoarea Magellan şi în cealaltă parte canalul Beagle, care leagă Oceanele Atlantic şi Pacific. Este politic împărţită între Chile şi Argentina care îşi păzesc cu îndârjire dreptul la petrol, gaze şi minerale. Dar ambele ţări au sesizat prompt valoarea ecoturismului şi au început să aprecieze puterea cooperării.

Vedere asupra canalului Beagle
Acum, cele două ţări pun accent pe „moştenirea” comună – istoria mai degrabă ruşinoasă a invaziei colonialiste care a făcut ca indigenii yamana şi selk’nam să fie aproape nimiciţi de căutătorii de aur şi de vânătorii de balene; atât în Ushuaia, cel mai mare oraş de pe insulă, locul în care se adună turiştii din Argentina, cât şi in Porvenir, principalul oraş chilian aflat mai departe, în nord, muzeele de etnografie sunt fascinante. Străvechile mitologii tribale referitoare la creaţie aduc căldura umană într-unul dintre cele mai neprimitoare locuri din lume.
Tierra del Fuego înseamnă păstrăv brun de mare, mamifere oceanice man şi păsări pe măsură. Înseamnă lacuri şi gheţari, munţi, prerii, mlaştini şi păduri dese de o frumuseţe sălbatică.
Este un loc aspru şi tulburător.
POPULAŢIE
Argentina. 120 000; Chile, 50 000 (estimare 2007).
CÂND SĂ TE DUCI
Noiembrie-martie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul de la Buenos Aires sau Santiago până la ushuaia (Argentina, in sud) sau de la Punta Arenas până la Porvenir (Chile, in nord); cu autobuzul, via Rio Gallegos. până la Ushuaia.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Papagali, condori, pescăraşi verzi, bufniţe, colibri roşii încoronaţi şi stoluri de păsări de apă. Pescuit de păstrăv de clasă mondială in râurile de lângă Rio Grande, sursa principală.
- Parcul Naţional Tierra del Fuego, de lângă Ushuaia, în care se găsesc siturile arheologice los concheros şi extraordinara coastă a golfului Lapataia.
- Focile, leii de mare şi pinguinii ale căror colonii se întind de-a lungul canalului Beagle.
- Imensa „închisoare de la capătul lumii” (380 de celule plus o mulţime de ateliere), construită în 1902-1920 şi închisă in 1947, acum Museo del Presidio şi originala raison d’etre a oraşului Ushuaia.
- Museo Tierra del Fuego din Porvenir.
- Chile, care spune povestea căutătorilor de aur şi a altor forme de exploatare a populaţiei indigene.
TREBUIE SĂ ŞTII
Tierra del Fuego aprinde imaginaţia publicului pentru că este „cel mai sudic punct al lumii”. Nu e aşa. Onoarea aceasta îi revine insulei Aguila (Islote Aguila), cea mai sudică dintre insulele arhipelagului Diego Ramirez, deci pe continentul Sud-American, la circa 100 km de capul Horn, în strâmtoarea Drake.
Booking.com