fernando-de-noronha

Insulele Fernando de Noronha

Din apele clare şi calde ale Oceanului Atlantic, la 350 km în largul coastelor braziliene se ridică în toată splendoarea lor tropicală munţii bogat împăduriţi şi falezele abrupte ale insulelor Fernando de Noronha.

Sunt 21 de insule în arhipelag şi nici una nu e locuită, în afară de insula omonimă. Apele din jurul arhipelagului sunt rezervaţie marină şi habitat pentru nenumărate specii de peşti, pisici de mare, rechini şi delfini-sfârlează.

Considerată unul dintre cele mai importante sanctuare ecologice din lume, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, zona este un magnet pentru pasionaţii de scufundări şi de natură, care vin aici pentru o excursie memorabilă.

Pentru a împiedica distrugerea mediului, pe insulă nu au voie decât 420 de turişti o dată. Cazarea se face în cabane ecologice.

fernando-de-noronha-apus

Fernando de Noronha la apus

Insula este ocupată aproape tot timpul, mai ales în lunile cele mai aglomerate, decembrie şi ianuarie.

Descoperit iniţial de un negustor şi cartograf italian, în 1503, arhipelagul se află la patru grade de ecuator. În cei 500 de ani de istorie, Fernando de Noronha a fost ocupată temporar de olandezi, francezi, britanici şi portughezi, care au intrat în posesia ei în 1737 şi au construit aici nouă forturi pentru a-şi apăra teritoriul.

Fernando de Noronha este celebră pentru plajele sale, pentru apele albastre şi limpezi precum cristalul, care îţi oferă condiţii perfecte pentru înot. Praia do Leao şi Baia do Saricho sunt considerate cele mai bune plaje din Brazilia.

Având o vizibilitate subacvatică de până la 50 m, insula este Mecca scufundătorilor şi a pasionaţilor de snorkeling care pot admira în adâncuri peste 200 de specii de peşte, cinci specii de rechin, ţestoase şi delfini.

Snorkelingul în bazinul mareic de la Praia da Atalaia este acum restricţionat la doar 100 de persoane pe zi. Homari, caracatiţe şi numeroase specii de peşte trăiesc in acest bazin şi ai putea să vezi şi vreun pui de rechin.

O altă privelişte memorabilă ţi-o oferă Baia dos Golfinhos (Golful Delfinilor), unde în fiecare dimineaţă peste 1 000 de delfini se adună să facă tumbe şi să se distreze în lumina soarelui matinal. Ţestoase marine se găsesc şi ele din belşug şi-şi depun ouăle pe plajele mari şi retrase.

POPULAŢIE

3 012 (2010)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, chiar şi în sezonul ploios (aprilie-august), când sunt doar averse intermitente.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Recife sau Natal, în Brazilia, sau cu vaporul în perioada octombrie-februarie

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Praia do Leao şi Baia do Sancho – plaje neatinse, cele mai bune de pe insulă şi, se pare, cele mai bune din Brazilia.
  • Praia da Atalaia – un frumos bazin mareic adânc de numai 45-60 cm, cu o viaţă marină extraordinar de diversă pe care o poţi admira făcând snorkeling.
  • Scufundările în apele cristaline, pentru a vedea delfini-sfârlează, ţestoase, rechini-lămâie şi alte animale de apă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insulele mai mici nu pot fi vizitate decât cu autorizaţie specială de la Institutul de Mediu din Brazilia.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.