san-andres-si-providencia

Insulele San Andres şi Providencia

La numai 220 km de coasta nicaraguană, San Andres şi Providencia sunt cele mai importante insule ale unui arhipelag de insuliţe risipite în Caraibe, care aparţin Columbiei, aflată la 775 km sud-vest.

Providencia a fost numită astfel de primii ei colonişti, puritanii englezi care în 1627 s-au rupt de contemporanii din Massachussetts, SUA, plecând în căutarea unui loc mai cald unde să-şi practice religia.

După ce au sosit aici, s-au apucat de sclavie şi apoi de piraterie, iar din 1670 până în 1689 insula a devenit cartierul general pentru Henry Morgan, până când spaniolii au recâştigat controlul asupra ei şi şi-a pierdut interesul. Acum, descendenţii foştilor sclavi şi ai europenilor vorbesc propria lor engleză creolă şi încă pescuiesc şi fac agricultură pe o insulă abia atinsă de turism.

Casă de lemn, cu balcon, în stilul caribian specific insulei

Binecuvântată de o mulţime de cursuri de apă dulce care curg pe cei trei munţi din mijlocul său, insula este un eco-paradis fertil care face parte dintr-o rezervaţie a biosferei în care sunt incluse majoritatea insulelor şi apele în şapte nuanţe de albastru şi turcoaz.

San Andres este o insulă de coral, nu vulcanică, precum Providencia, şi este mai mare şi mult mai dezvoltată. Este locul unde tinerii dinamici vin în excursie, iar atmosfera de „vacanţă de primăvară” este continuă şi contagioasă.

În intervalele dintre paradele strălucitoare, lumea îşi perfecţionează stilul de înot sau de diving în cele 50 de locuri potrivite din jurul celor două insule, aflate pe o suprafaţă de 5 000 km2 de recife de mică adâncime, unde sunt epave, peşteri, tuneluri, ziduri, locuri supraetajate şi pentru scufundări nocturne.

Izolarea a permis înmulţirea unor corali de dimensiuni uluitoare – evantai, deget, creier – printre care săgetează bancuri de peşti de dimensiuni proporţionale.

POPULAŢIE

106 000 (2007) (San Andres, 100 000, Providencia, 6 000).

CÂND SĂ TE DUCI

August-mai. Fiecare cuplu ar trebui să-şi petreacă o noapte cu lună plină pe plaja Manchineel, de pe Providencia – e cea mai romantică, mai tăcută şi mai dionisiacă petrecere. Sau du-te în noiembrie pe San Andres, pentru festivalul Reina del Coco.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Bogota, Cartagena, Ciudad de Panama etc. până pe San Andres, la Providencia, cu micul avion care face două zboruri pe zi din San Andres. Cu vaporul de la Cartagena sau Ciudad de Panama până pe San Andres, cu taxiul acvatic de acolo la Providencia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Johnny Cay, chiar în largul coastelor oraşului San Andres (în permanenţă este un taxi acvatic care aşteaptă clienţii pe plajă), unde poţi să sorbi un coco loco într-unul dintre barurile de pe mal, uitându-te la tinerii zvelţi care se distrează în valurile perfecte.
  • Să mănânci deliciosul crab din zonă – spre deosebire de alte insule, este vorba despre un crab mare şi negru de uscat; o să-i vezi peste tot, căci îşi au vizuina pe mal.
  • Să te joci de-a Robinson Crusoe pe Haynes Cay care are exact atâtea facilităţi (mâncare şi băutură) cât să îţi permiţi să te joci.
  • Morgan’s Cave, pe Providencia -o peşteră spectaculoasă, în care ai putea găsi comoara piraţilor…

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe Providencia îţi faci cel mai uşor prieteni pe bărcile care îi duc pe turişti la scufundări.


Booking.com

One thought on “Insulele San Andres şi Providencia

  1. Pingback: Columbia țară smaraldelor și a cincizeci de nuanțe de verde (Corespondență de la Paulina Popescu, Canada) - Jurnalul Bucurestiului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.