isla-de-malpelo

Isla de Malpelo

Cam la 500 km în largul coastelor pacifice ale Columbiei se ridică din apă o uriaşă stâncă goală, cu maluri abrupte. Insula Malpelo are un aer cam sinistru, poate din cauza faptului că este vârful unui munte submarin gigantic care se înalţă de la 4 000 m de pe fundul oceanului.

Cu 376 m deasupra nivelului apei, insula e destul de înaltă pentru a-şi crea propriul sistem climatic şi adesea este învăluită de nori, oricât ar fi de senin cerul. La prima vedere, insula pare doar o stâncă golaşă, fără vegetaţie, dar depozitele de guano au făcut să fie colonizată de alge, licheni, muşchi, ceva tufişuri şi ferigi.

Totuşi, nu atât insula îi atrage pe vizitatori, cât apele din jurul ei. Este unul dintre cele mai apreciate locuri pentru scufundări din lume, datorită pereţilor subacvatici abrupţi şi peşterilor de o frumuseţe deosebită, precum şi vizibilităţii uimitoare.

Curenţi oceanici puternici, calzi şi reci, interacţionaeză şi creează un habitat unic pentru o varietate uriaşă de animale marine aflate pe diverse trepte ale lanţului trofic. În aceste ape adânci şi nepoluate trăiesc o mulţime de prădători mari şi peşti oceanici.

Aici au fost înregistrate bancuri de peste 200 de rechini-ciocan, peste o mie de rechini de mătase, rechini-balenă şi ton, precum şi multe exemplare ale unei specii recent descoperite de rechin de apă adâncă.

isla-de-malpelo-rechini-ciocan

Un grup de rechini-ciocan

Rezervaţia Naturală Malpelo a fost înfiinţată pentru a proteja flora şi fauna atât de bogate şi acoperă o arie cu raza de şase mile marine de jur împrejurul insulei. În 2006, Malpelo a fost înscrisă şi în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Falezele abrupte de granit plonjează în adâncul apelor, iar de pe una dintre ele, numită Altarul Fecioarei, poţi vedea nenumărate murene, snaperi, epinefeli, delfini şi diavoli de mare. În capătul de nord al insulei este un grup de trei vârfuri, „Cei Trei Muşchetari”, care se ridică din mijlocul mării.

Aici sunt o mulţime de tuneluri subacvatice, caverne şi catedrale pline de homari, epinefeli, barbuni, peştişori argintii şi rechini de recif cu aripioară albă. În zona La Gringa, un perete drept de granit, scufundătorii pot vedea sute de rechini-ciocan femelă înotând în curenţii puternici.

Acest vast pan marin, cea mai mare zonă din Pacificul est-tropical în care pescuitul este interzis, oferă un habitat de o importanţă extraordinară pentru specii marine ameninţate cu dispariţia.

POPULAŢIE

Nelocuită

CÂND SĂ TE DUCI

Decembrie-mai: vânturile din nord aduc ape reci şi calme şi cer semn. Mai-noiembrie: contracurentul ecuatorial aduce ploaie şi ape mai calde, bogate în plancton.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Bogota, şi de acolo la Buenaventura. Acolo se organizează excursii de opt zile.

PUNCTE DE ATRACŢIE

Scufundările – este unul dintre cele mai bune locuri de diving din lume datorită apelor limpezi, versanţilor subacvatici abrupţi, cavernelor şi tunelurilor din ei.

TREBUIE SĂ ŞTII

Trebuie să ai permis de scufundare în ape deschise, plus un permis eliberat de Ministerul Ecologiei din Columbia pentru un tur organizat.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.