isla-de-margarita

Isla de Margarita

Margarita este în egală măsură vulgară şi frumoasă, caraibiană în privinţa aspectului şi climei, dar complet sud-americană prin temperament. Cu 170 km de linie de coastă, în principal plaje nesfârşite, golfuri pitoreşti care-ţi taie respiraţia, înălţimi stâncoase şi un interior luxuriant unde bromelidele, orhideele, palmierii, bambusul şi tufoasele ferigi uriaşe s-au obişnuit să aibă alături fructul pasiunii, guave, banane şi trestie de zahăr, nu e de mirare că insula este una dintre destinaţiile de top pentru vacanţele din Venezuela.

Se află la numai 60 km de continent şi este destul de mare (are lungimea de 78 km) ca să te pierzi în ea, în ciuda aglomeraţiei cauzate de dezvoltarea extremă – mall-uri, hoteluri de lux, trafic şi o mulţime de depozite duty-free colosale, pe latura de sud-est a peninsulei Paraguachoan.

Această urbanizare intensă venită dinspre principalele oraşe de coastă (Porlamar, Pampatar şi Juan Griego) către mult mai micul Asuncion, capitala din interiorul insulei, este tolerabilă numai datorită atmosferei generale relaxate.

isla-de-margarita-resort

Impresionanta Isla de Margarita şi un luxos resort

Cazinourile şi viaţa de noapte sunt chiar bune; străzile aglomerate şi plajele populare, precum Parguito, Caribe sau Puerto Cruz, aflate în apropierea unor complexuri turistice uriaşe, răsună non-stop de merengue şi salsa. Vânturile constante şi parfumate din sud fac din Playa el Yaque o Mecca internaţională a surferilor.

Pentru solitudine, linişte şi romantism trebuie să te duci în vest, spre Munţii Macanao şi spre zecile de văi mici şi adânci în care florile de hibiscus şi zorelele se profilează pe verdele pestriţ tropical al cerului şi al mării. Ca să ajungi aici trebuie să traversezi istmul central din Margarita, 10 000 ha de labirint mlăştinos numit Parcul Naţional La Restinga.

Pe canalele care străbat această sălbăticie paradiziacă o să vezi scoici agăţate de rădăcinile mangrovelor, papagali galbeni şi peruşi cu coroană albastră, ba chiar ai putea zări şi un ocelot prin umbriş. În sfârşii, după zecile de lagune, o să ajungi la o întindere de nisip lungă de 60 km, cu fragmente de corali şi scoici.

POPULAŢIE

420 000 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Cu avionul, direct din Europa şi din America de Nord, sau via Caracas până la Porlamar; cu barca (feribotul de pasageri sau de maşini) de la Puerto La Cruz, Cumana, şi La Guaira până la Punta de Piedra.

CUM AJUNGI ACOLO

Oricând. Venezuelenii se înghesuie pe insulă de Crăciun, de Paşti şi din Iulie până în septembrie.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Istoria de cinci stele a insulei: descoperită de Columb în 1498; loc al primei aşezări spaniole din Lumea Nouă, în 1500; cucerită pentru industria de perle de celebrul Lope de Aguirre (Zeul Mâniei) în 1561; primul teritoriu care s-a luptat cu Spania şi şi-a câştigat Independenţa în 1814; locul unde Simon Bolivar a fost confirmat lider şl de unde a pornit să elibereze Venezuela, Columbia, Peru, Ecuador şi Bolivia (1818).
  • Fiecare fort sau tun pe care îl vezi pe insulă este un tribut adus spiritului independent al rezidenţilor.
  • Scufundări pentru scoici cu perle pe Isla Cubagua – perlele de aici au împodobit coroanele şi veşmintele regilor europeni din secolul XVI şi poate le mai împodobesc şi acum.

TREBUIE SĂ ŞTII

Berea e mai ieftină decât apa îmbuteliată, insula are reputaţia că e „Caraibe la preţ mic” în toate felurile – dar numai fiindcă insularii preferă să îi facă pe turişti să se simtă bine, în loc să-i jumulească de bani.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.