isla-del-sol

Isla del Sol

Cel mai mare lac din America de Sud şi lacul navigabil la cea mai mare altitudine din lume se află la 3 810 m şi se întinde pe 196 km de-a lungul Anzilor, la graniţa dintre Peru şi Bolivia. Lacul Titicaca este leagănul civilizaţiei inca, iar Isla del Sol este locul cel mai sacru.

Aici, copiii zeului Soarelui, Inti, Manco Tupac şi Mama Ocllo, s-au născut dintr-o ridicătură mare de gresie numită Titikala (Stânca Sfântă), alungând întunericul şi frigul din lume în strălucirea soarelui renăscut. Incaşii au construit un templu pe această stâncă, templu lărgit al X-lea inca Tupac, Inca Yupanqui.

Tot el a construit o mănăstire pentru mamaconas (femei alese) şi un tambo (han) pentru pelerini – le poţi vedea acum printre cele 180 de ruine de pe insulă, majoritatea incaşe.

Dar săpăturile de la Ch’uxuquila, deasupra micului golf Challa, au arătat că Isla del Sol fusese venerată ca loc sfânt cu cel puţin 5 000 de ani înaintea incaşilor.

isla-del-sol-golf

Unul dintre frumoasele golfuri de pe Isla del Sol

Aproape tot ce se leagă de lacul Titicaca este în contradicţie cu lumea modernă, cu tehnologia sau politica. Populaţia aymara cultivă orz, quinoa, cartofi şi porumb pe terase abrupte, săpate oriunde a fost posibil pe terenul stâncos şi aspru, la fel cum au făcut milenii la rând strămoşii lor, când incaşii au venit la putere şi apoi au decăzut.

Azi insula îi aparţine Boliviei. Populaţia aymara conservă încărcătura spirituală, a locului. Activităţile lor – pescuitul, agricultura, creşterea turmelor de alpaca – nu permit dezvoltarea unor facilităţi convenţionale pentru turism sau drumuri (deşi familiile de aici îţi închiriază cu plăcere o cabană sau o cameră), iar stilul de viaţă nu e influenţat de turişti.

După ce pleci din oraş, fă-ţi timp să te opreşti şi să iei ceva în acest peisaj aspru, înfrumuseţat de aerul autentic de spiritualitate.

POPULAŢIE

5 000 (estimare 2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-martie, când zilele sunt mai calde. Nopţile sunt reci mereu.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul principal, care trece pe la mai multe insule de pe Titicaca, de la Puno (Peru) sau Guiaqui (Bolivia).

În micul sat bolivian Copacabana se ajunge de pe malul lacului, cu maşina sau autobuzul, apoi cu o barcă până la isla del Sol, până unde face o oră.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Aşezarea de la Challapampa, printre ruine incaşe, în „v”-ul format de plajele care se îngustează într-un istm la capătul nordic al insulei Jacques Cousteau a folosit un minisubmarin pentru a explora apele din zonă, în căutarea lanţului de aur de două tone al inca Huascar, parte a legendarei comori scufundate în lacul Titicaca atunci când spaniolii au ajuns la Cuzco.
  • Imaginaţia care începe să-ţi zboare după ce urci cu respiraţia tăiată cele 200 de trepte ale scării abrupte construite de vechii incaşi de la port până la Yumam, singurul oraş” din zonă.
  • „Oraşul-staţiune” Copacabana, locul unde se organizează Fiesta de la Virgen de la Candelaria (Fecioara întunecată a Lacului), instituită în 1592 de inca Tito Yupanqui.

TREBUIE SĂ ŞTII

Populaţiile aymara şi quechua pe lacul Titicaca, dar mai ales cei care trăiesc pe Isla del Sol par că nu fac parte din această lume, iar noi le încălcăm locurile sacre.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.