islas-los-roques

Islas los Roques

Arhipelagul Los Roques este unul dintre cele mai mari parcuri naţionale marine din lume şi se află la 145 km nord de La Guaira, portul continental al Caracasului. Circa 50 de insuliţe de coral şi fâşii de nisip sunt aşezate într-un oval în jurul unei lagune, dar numai din avion îţi faci o idee despre adevăratele sale dimensiuni – acoperă aceeaşi suprafaţă ca Insulele Virgine.

Fragilitatea insulelor şi a ecosistemului lor este evidentă. Din fericire, ele sunt protejate de curenţii dinspre est de un recif de corali care se întinde pe 24 km de la nord la sud şi de o a doua barieră care se întinde pe 32 km de la est la vest.

Arie protejată din 1972, insulele au un mediu pur care îi atrage doar pe vizitatorii cu discernământ, veniţi aici fie cu iahtul personal, în căutare de solitudine şi linişte perfectă, fie în grupuri mici, cu avioane uşoare, de multe ori doar pentru o zi, din Caracas sau din altă parte a Venezuelei.

Locuitorii insulelor, descendenţii celor 110 familii care au venit iniţial aici de pe Isla Margarita la începutul secolului XIX, ca să-şi câştige existenţa ca pescari, trăiesc toţi pe El Gran Roque (Stânca Mare).

los-roques-arhipelag

Uimitorul arhipelag Los Roques

Ei te vor primi cu braţele deschise ca pe un membru temporar al familiei şi o să poţi observa, în afară de manierele lor de modă veche şi de ospitalitate, şi felul în care folosesc şi acum metode tradiţionale de pescuit homari, scoici sau macrou spaniol.

Dacă nu te duci cu ei în larg, probabil că o să mănânci peşte prins acolo la una dintre cele 66 de posadas (mici localuri de familie) care se găsesc pe toată insula, toate la maximum 100 m de plajă.

Los Roques înseamnă modificări permanente de nuanţe verzi şi albastre şi adoptarea ritmului natural al unui ecosistem discret şi pur.

POPULAŢIE

3 100 (2014)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Perioada lulie-septembrie nu e prea potrivită pentru scufundări, deoarece există posibilitatea ca apele să se tulbure din cauza furtunilor.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un avion uşor de la Caracas la El Gran Roque (toate zborurile care vin pe El Gran Roque sunt dirijate permanent de turnul de control al aeroportului Maiquetia, de pe continent), cu barca de pe isla Margarita.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Interacţiunea complexă dintre speciile de mangrove şi nivelul de salinitate al apei.
  • Apusul de soare văzut din farul construit în 1870-1880 pe El Gran Roque – arhipelagul care umple orizontul şi muntele Avila (circa 1 600 m înălţime) din apropiere de Caracas, pe care poţi să-l vezi într-o zi senină.
  • Toate minunile pe care poţi să le vezi şi să le faci pe apă şi în apă, lângă unul dintre cele mai mari şi mai frumoase recife de corali din Caraibe.
  • Vestigiile arheologice care vorbesc despre activităţile amerindienilor, care au făcut faţă unor condiţii mult mai ostile decât cele de azi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu există superlative care să descrie senzaţia de pace pe care o încerci în arhipelagul Los Roques.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.