islas-rosario

Islas Rosario

Cele 23 de insule şi insuliţe ale Parcului Naţional Rosario sunt nişte copii, geologic vorbind; au 5 000 de ani şi s-au format prin scăderea nivelului mării, care a dat la iveală suprafeţe întregi de recife de corali, colonizate treptat de mangrove şi diverse alte plante.

În final, insulele şi-au format trei ecosisteme distincte – lagune de coastă, mangrovele care le înconjoară şi pădurea tropicală foarte uscată din interior. Pe Isla Grande poţi merge pe o cărare unde ţi se explică interdependenţa sistemelor şi importanţa lor pentru reproducerea sutelor de specii marine şi aviare pe care le vezi peste tot în jurul tău.

Parcul naţional protejează şi apele în care se găseşte unul dintre cele mai importante recife de corali din Caraibe. Divingul, snorkelingul şi înotul sunt încurajate, dar cele mai frumoase zone submarine se vizitează cu ghid, pentru a minimiza riscul de a avea contact fizic cu spectaculoasele evantaie şi degete de coral care unduiesc uşor în adierea curenţilor.

islas-rosario-ponton

Un ponton de lemn se întinde în superbele ape caraibiene.

O să vezi ţestoase gigant, delfini, cai de mare şi, din când în când, rechini, iar prin ierburile marine, micul crevete se ascunde de crabii împlătoşaţi, iar peştişorii ţâşnesc din spatele frunzelor translucide ca să intre în cea mai apropiată crăpătură din corali, unde sunt în siguranţă. Un Oceanarium cu ape deschise le oferă şansa nescufundătorilor să vadă circa 1 300 de specii de plante şi animale specifice.

Cea mai curioasă trăsătură a Parcului Naţional Rosario este proximitatea de Cartagena – 40 km. E un miracol cum arhipelagul a rămas atât de sănătos şi de bogat, fiind aproape de un mare port, oraş şi centru industrial, şi cliiar mai aproape de liniile de transport comerciale.

Nici nu ţi-ai da seama ce este aici, decât doar poate după mulţimea de excursionişti care altfel nu ar avea posibilitatea să viziteze un parc naţional.

POPULAŢIE

Nelocuite.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un taxi acvatic de la Muelle de la Bodeguita, chiar vizavi de Walled City, El Centro, Cartagena.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Pădurile de mangrove – cinci dintre cele şapte specii de mangrove americane de Atlantic se găsesc în parcul naţional.
  • Specii rare de arbori din pădurea tropicală uscată, unele specii, cum ar fi Matarraton sau Totumo, au proprietăţi medicinale; toate aceste specii îşi pierd frunzele vara, ca să conserve apa.
  • Păsări migratoare, precum tanga sau raţa baraquette, sau rezidente, precum uliul, porumbelul încoronat şi peruşi în culori ţipătoare.
  • Fortificaţiile spaniole din secolul XVII de pe Boca Chica, construite în vederea apărării portului din Cartagena de piraţi şi corsari. Acum poţi vedea de aici plaje frumoase, cu restaurante şi baruri la malul mării.

TREBUIE SĂ ŞTII

 

Dacă vrei să vizitezi şi/sau să campezi pe una dintre insuliţele din parcul naţional, trebuie să obţii autorizaţie de la administraţia parcului.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.