ilha-do-papagaio

llha do Papagaio

Papagaio este o insulă privată, cu doar 20 de bungalouri amplasate intr-o pădure de palmieri şi pomi fructiferi. Este situată în capătul de sud al insulei Santa Catarina, la circa 30 km de Florianopolis, capitala statului Santa Catarina din sudul Braziliei.

Două lucruri fac din llha Papagaio ceva special. Primul ar fi că este rezervaţie naturală – cei 145 km de linie de coastă fac parte din parcul de stat de pădure tropicală atlantică Serra do Tabuleiro; şi, în larg, sanctuar brazilian al balenelor sudice. Cu mai puţin de zece ani în urmă, aceste balene ajunseseră aproape de extincţie din cauza vânătorii.

Acum, în perioada iulie-noiembrie poţi să vezi mii de balene bălăcindu-se cu puii în aceste ape şi stând aproape de mal pentru a evita prădătorii – de obicei vin foarte aproape de plajele insulei Papagaio, care se găsesc în zona lor de siguranţă.

ilha-do-papagaio-lagune

Lagunele de smarald ale insulei Ilha do Papagaio

Al doilea lucru ar fi că, în afară de faptul că beneficiază de toate deliciile unui sanctuar tropical ultraliniştit, inclusiv nişte scoici minunate, Papagaio are şi petroglife.

Sculpturi geometrice în piatră de o anumită complexitate, descoperite recent în zona golfurilor, demonstrează că acest paradis a aparţinut odinioară unei societăţi sofisticate care se întindea până la insula Santa Caterina.

La Papagaio descoperi foarte repede istoria ei şi cultura ei diferită de cea a alăturatei insule Florianopolis; are sate de pescari din secolul XVII, dealuri acoperite de junglă, lagune de smarald şi 40 de plaje cu nisip fin, pline de cluburi fiţoase şi de oameni fascinanţi.

POPULAŢIE

100 (estimare 2007).

CÂND SĂ TE DUCI

lulie-noiembrie, când fac spectacol balenele şi pinguinii.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Florianopolis din Sao Paolo, Curitiba sau Buenos Aires, apoi cu elicopterul sau cu o ambarcaţiune închiriată de la clubul de iahturi veleiros, din Floripa; cu maşina pe autostrada 101 până la Praia do Sonho, pe continent.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • O baie în magia cristalină a cascadei Zanella, de 15 m, în mijlocul rezervaţiei Serra do Tabuleiro, la care ajungi pe o cărare parcă luminată de culorile păsărilor tropicale.
  • Să meditezi la sensul noţiunii „Ochiul lui Dumnezeu” şi la alte noţiuni reprezentate în petroglifele de la Papagaio.
  • Să joci şah pe malul apei, în Ribeirao da llha, unul dintre cele mai vechi sate de pescari, aflat chiar vizavi de Papagaio.
  • Bungalourile de piatră, bărcile decolorate, femeile care trec, călare pe măgari, pe străzile întortocheate, pe lângă biserici vechi de 250 de ani din San Antonio de Lisboa – în directă legătură cu pescarii veniţi din Azore pe insula Santa Caterina în 1752.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ilha do Papagaio a fost caracterizată de curând de The Guardian ca „loc de poveste”.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.