con-dao

Arhipelagul Con Dao

Arhipelagul Con Dao se află la 180 km sud de Vung Tau, în Marea Chinei de Sud. Fiind atât de izolat, nu e de mirare că insula principală, Con Son, a fost până în 1975 colonie penitenciară. Portughezii au botezat-o în 1702 Poulo Condor şi sub acest nume a devenit faimoasă ca temniţă colonială franceză, începând din 1861 până când a fost preluată de vietnamezi, în 1954.

Condiţiile erau atât de rele încât micile celule erau poreclite „cuşcă de tigru“ – a fost o adevărată ruşine pentru SUA şi administraţia-marionetă din Vietnamul de Sud când această situaţie a fost dezvăluită în 1975, după reunificare.

Azi, în fosta reşedinţă a guvernatorului francez este o cameră în care sunt expuse fotografii ce ilustrează torturile din închisoare, sub titlul „Iadul pe pământ”. Micul oraş care s-a dezvoltat în jurul rămăşiţelor coloniei penitenciare este prietenos şi atractiv, dar şi acum poţi vedea diferenţa flagrantă dintre confortul în care trăiau administratorii închisorii şi condiţiile sordide în care trăiau deţinuţii.

con-dao-vedere-aeriana

Vedere aeriană a arhipelagului Con Dao

Având deja potenţial de infrastructură, dezvoltarea turistică masivă pare inevitabilă, dacă insula Con Dao nu va trece de la statutul de parc naţional la sit protejat de UNESCO. Pădurea densă – în special pădurea umedă care se ridică la peste 500 m – este virgină.

Peste 1 000 ha din recifele de corali din Con Dao supravieţuiesc în apele puţin adânci, recuperându-se după zecile de ani în care francezii au adunat de aici oxid de calciu şi după dezastrele provocate de pescarii care foloseau dinamită.

Biodiversitatea terestră şi marină este extraordinară: habitatele din Con Dao atrag ţestoasa verde şi caretul, dugongii, plus încă alte 1 300 de specii de animale marine. Pajiştile de alge şi ecosistemul mangrovelor sunt creşe pentru cei 300 000 de pui de ţestoasă care eclozează aici într-un deceniu. Natura începe să prospere din nou, acoperind treptat urmele suferinţelor umane -care, în final, au dus la crearea unui loc pe care să-l admirăm cu toţii.

POPULAŢIE

5 000 (estimare 2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Climatul arhipelagului depinde de convergenţa curenţilor reci şi calzi din ocean. Partea de vest este lovită frecvent de vijelii puternice din iunie până în septembrie, apoi urmează partea de est, din octombrie până în decembrie. Du-te din martie până la începutul lunii iunie, când apele sunt mai calme.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Ho Şi Min; cu barca de la Vung Tau până la Con Son.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Armele şi costumele din hârtie făcute pentru deţinuţi cu ocazia „serbării” Anului Nou, şi alte artefacte memorabile pe care le vei vedea în turul ghidat prin complexul închisorii.
  • Dam Trau – o plajă frumoasă, liniştită, umbrită de conifere.
  • Migdali tropicali care se unduiesc în briza răcoroasă.
  • Delfini care sar şi se joacă în jurul bărcii, când vizitezi insulele mai mici.

TREBUIE SĂ ŞTII

Când îţi spune cineva că fructele exotice din Con Dao se găsesc „din abundenţă”, nu te lăsa păcălit. În afară de banane şi nuci de cocos, toate fructele comestibile vin de pe continent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.