La circa 70 km de Phang Nga, în sudul Thailandei, se ridică din Marea Andaman un arhipelag alcătuit din nouă insule de granit.
Recifele din jurul insulelor, care au un peisaj subacvatic ce se numără printre cele mai uimitoare din lume, sunt un loc celebru de scufundări. Insulele Similan – Ko Bon, Ko Bayu, Ko Similan, Ko Payu, Ko Miang (două insule alăturate), Ko Payan, Ko Payang şi Ko Huyong – fac parte din Parcul Naţional Insulele Similan, creat în 1982. Parcul a fost extins de curând, înglobând încă două insule, ceva mai îndepărtate – Ko Bon şi Ko Tachai. Similan înseamnă „nouă“ în malaeză.
Insulele sunt, practic, nelocuite – în afară de administratorii parcului şi turiştii care vin aici pentru scufundări. De fapt, turiştii nu au voie să debarce pe multe dintre insule, deoarece se fac eforturi de conservare a recifelor şi plajelor unde ţestoasele depun ouă. Insula Ko Pa Yan se află în proprietatea majestăţii sale prinţesa de Thailanda, care are aici şi o casă.

Recifele din jurul insulelor alcătuiesc unul dintre cele mai uimitoare peisaje subacvatice din lume.
Insulele oferă două feluri de scufundări. Pe ţărmurile estice, protejate de furtunile musonice, plajele cu nisip alb şi recifele cu pante blânde oferă un mediu sigur şi plăcut pentru snorkeling. Ţărmurile vestice ale insulelor, care sunt lovite din plin de valuri, au printre recife bolovani zimţaţi de granit, cu nişe, arcade şi grote adânci de până la 30 m.
Poate cel mai faimos loc de scufundare este stânca Capul Elefantului, un adevărat labirint de nişe şi curenţi puternici care se stârnesc brusc, din toate direcţiile.
Coralii splendizi, evantaiele de mare şi anemonele transformă marea într-un paradis subacvatic, plin de peşti de toate formele şi mărimile. Bancuri de peşti viu coloraţi, ciclide, peşti-fluture şi mulţi alţii se răsucesc iute în oraşul lor de sub apă. Curenţii relativ puternici din jurul insulelor păstrează reciful curat, fără nisip – apa e limpede şi vizibilitatea bună.
Insulele sunt interesante şi pentru pasionaţii de păsări. Frecvent sunt văzuţi aici porumbei imperiali, porumbei de Nicobar, codobaturi de pădure, vulturi albi de mare; deşi pe insule nu au fost înregistrate prea multe specii, există posibilitatea de a mai apărea altele.
Locurile de cazare se găsesc pe Ko Miang – mici bungalouri pe plajă, corturi deja montate, aşa că nu te aştepta la prea multe facilităţi în această locaţie superbă.
POPULAŢIE
Nelocuite.
CÂND SĂ TE DUCI
Decembrie-mai.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu barca de la Phuket, Thap Lamu sau Hat Khao Lak.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Scufundări şi snorkeling în apele limpezi din jurul insulelor – unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Thailanda.
- O drumeţie în vârful insulei Ko Similan – panorama uluitoare a întregului arhipelag.
- Ţestoasele marine de la Ko Huyong – vin aici să depună ouă în perioada lanuarie-iulie.
TREBUIE SĂ ŞTII
La intrarea în parc se plăteşte taxă în numerar.