cat-ba

Cat Ba, golful Ha Long

Golful Ha Long, la 170 km de Hanoi, este o împletire de pământ, apă şi cer – unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Cat Ba, cea mai mare dintre insulele miniarhipelagului de 366 de insule, este emblematică pentru spectaculosul relief stâncos cu bizare formaţiuni care face parte din Rezervaţia Naturală Ha Long, înscrisă în Patrimoniul Mondial: 2 000 de insule mici şi mari, cu faleze înalte şi abrupte, care se ridică din apele puţin adânci până la 50-100 m.

Interiorul muntos este acoperit de pădure tropicală umedă, crescută pe calcar, dar în peisajul spectaculos mai vedem terase de coral, plaje de nisip, întinderi de apă dulce, şesuri mareice, păduri de mangrove şi mlaştini cu trestii.

Dovezile arheologice arată că aici trăiesc fermieri şi pescari de 6 000 de ani, dar abia recent s-a descoperit că impresionanta diversitate a insulei poate fi o sursă de venit. Desemnarea ca rezervaţie de către UNESCO în 1986 – prima din Vietnam în care sunt incluse atât ecosisteme terestre, cât şi marine – s-a făcut datorită numeroaselor specii rare de plante, mamifere şi păsări pentru care insula e un refugiu.

Cat Ba este o destinaţie extrem de căutată pentru vacanţe scurte, dar cei mai mulţi vizitatori rămân în apropierea hotelurilor şi a barurilor de pe cheiurile oraşului Cat Ba, pe animatele plaje Cat Co sau Cat Dua, sau în hotelurile plutitoare ancorate în golful Cai Beo.

ha-long

Ha Long înseamnă “Dragonul care coboară”

Dealurile împădurite de calcar, din spate, cu peşteri de junglă şi grote pline cu stalactite, precum şi zecile de golfuri pustii, porţi de intrare spre minunate lumi subacvatice, promit mai mult mister şi aventură.

În afară de langurul cu cap auriu, pentru care insula a rămas ultimul sanctuar de pe Pământ, poţi vedea macacul Rhesus, antilopa de Sumatra, pisica-leopard, veveriţa orientală gigantică, vulturul de mare şi o mulţime de fluturi.

POPULAŢIE

13 500 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu autobuzul/maşina din Hanoi sau Halphong până la Ha Long City, apoi cu un taxi acvatic sau cu vaporaşul până în oraşul Cat Ba.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Drumul până acolo – vântul şi apa au modelat carsturile din golful Ha Long în forme fantastice, cu nume evocatoare, precum „Pietrele care se sărută”, „Taurul care se scaldă” sau „Cocoşul de luptă”.
  • Tunelurile şi grotele din sistemele de peşteră Khe Sau şi Gia Luan.
  • Satul plutitor Cua Van – o comunitate de pescari care locuiesc în 176 de case plutitoare, unde sunt inclusiv şcoli şi magazine.
  • Să contemplezi un haiku vizual, cu o barcă veche, cu pânze roşii, plutind în apele albastre şi adânci ale golfului Lan Ha.
  • Să închiriezi o barcă, ca să te duci să înoţi într-unul dintre golfurile pustii cu nisip sau în grotele marine de pe Cat Ba ori de pe insuliţele vecine.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1288, generalul Tran Hung Dao a împiedicat o invazie mongolă înfigând la reflux stâlpi de lemn cu vârf de fier în râul Bach Dang, aflat în apropiere, şi astfel flota mongolă, condusă de Dubhai Han, s-a scufundat.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.