bali-insula

Insula Bali

Bali, insula magică a zeilor, îşi merită cu prisosinţă faima. Are o lungime de numai 153 km şi o lăţime de 112 km şi cu maşina poate fi parcursă uşor într-o singură zi. Este insula hindusă a Indoneziei, deşi, ca şi pe celelalte insule, animismul este cel care inspiră arta.

Trei vulcani sacri domină lanţul muntos care se întinde de la nord la est; datorită lor, solul este deosebit de fertil – localnicii spun că, dacă pui în pământ un băţ, va prinde rădăcini.

În secolul XVI, când s-a ridicat imperiul islamic Java, hinduşii oprimaţi au fugit pe insula Bali; au reuşit să-şi păstreze cultura, dar şi-au făcut mulţi duşmani. De-a lungul timpului, insula a fost invadată de Java, Lombok, Olanda şi Japonia.

Prin anii 1960 au murit mii de oameni când a erupt vulcanul Agung şi încă 100 000 de oameni au fost ucişi ca represalii pentru o lovitură de stat comunistă eşuată, prin care s-a încercat răsturnarea guvernului din Java.

În 2002 şi 2005, sute de turişti şi localnici au fost ucişi sau răniţi de bombe teroriste, dar, în ciuda acestor tragedii, Bali îşi revine de fiecare dată.

Insula e plină de artişti, sculptori în lemn, muzicieni şi dansatori – Ubud, sufletul artistic al insulei, aflat chiar în centru, găzduieşte o mulţime de artişti europeni încă din anii 1920. Turismul a început să se dezvolte prin anii 1970, dar numai în anumite zone – restul insulei a rămas netulburat.

bali-orez

Orezării terasate

Vei vedea nişte privelişti clasice – orezării terasate de un verde strălucitor, temple de piatră cu sculpturi deosebite, reprezentând creaturi fabuloase, orchestre gamelan ce acompaniază dansatori superb costumaţi, care interpretează Ramayana la lumina lunii.

Poţi să urci pe vulcani, să înoţi cu delfini, să te plimbi pe plaje pustii, să admiri ofrande minunate aduse zeilor sau să priveşti procesiuni religioase pline de culoare. Oamenii de aici sunt fermecători, de-a dreptul irezistibili.

POPULAŢIE

4 225 000 (2014).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar în perioada mai-septembrie sunt mai puţine precipitaţii.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă internaţională sau internă până la Denpasar; cu feribotul de pe o altă insulă indoneziană.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Plajele şi viaţa lor.
  • Galeriile de artă şi spectacolele din Ubud.
  • Tanah Lot, cel mai pitoresc templu din Bali.
  • O plimbare în jurul palatului de apă şi al Tirta Gangga.
  • Cumpărături – e imposibil să nu fii tentat.
  • Kecak, „dansul maimuţei”, la apus, în templul Ulu Watu.

TREBUIE SĂ ŞTII

Negara, în sud-vestul insulei, este celebru pentru cursele de tauri. Bivoli de apă, înhămaţi la mici care decorative în care stau vizitii elegant îmbrăcaţi, gonesc nebuneşte pe plajă, în faţa unui public numeros şi extrem de pasionat.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.