Cea mai mare insulă din Malaysia, cu o suprafaţă de 440 km2, Pulau Banggi se află în largul coastei de nord a statului Sabah.
După ani de dispută cu guvernul filipinez, a fost în sfârşit recunoscută ca teritoriu malaezian. Locuitorii ei sunt bonngi, care vorbesc o formă unică de dialect din Borneo, şi orang sama, sau ţiganii mărilor.
Banggi este slab populată – sunt numai cincisprezece sate, renumite pentru casele lor tradiţionale construite în copac.
Turiştii pot sta în Casa de Odihnă a Guvernului, dar puţine alte concesii se mai fac aici turismului – nu există magazine, televiziune sau acces la internet şi deplasarea pe insulă e dificilă.

Oraşul Karakit
Banggi este plasată chiar în punctul de întâlnire a biosferelor din Oceanul Pacific şi din Oceanul Indian; marea ei importanţă ecologică e amplificată şi de faptul că recifele de aici nu au fost afectate de metodele distructive de pescuit care au spoliat multe ale locuri din sud-estul Asiei.
Din fericire, acest lucru a fost conştientizat, iar Banggi face parte azi dintr-o zonă de conservare în care sunt incluse mai multe habitate – recife, vegetaţie marină, mare deschisă şi mangrove, unde trăiesc specii ameninţate cu dispariţia, precum ţestoase sau dugongi.
Scufundările în aceste recife sunt deosebit de frumoase – apa e caldă şi limpede şi poţi vedea o mulţime de peşti de coral, caracatiţe, scoici gigant, bureţi, crinoide şi alge. Acum se desfăşoară şi proiecte care urmăresc îmbunătăţirea traiului insularilor – la iniţiativa Universităţii din Malaysia s-au făcut o „fermă” de alge şi o plantaţie de arbori de cauciuc care le oferă oamenilor locuri de muncă.
POPULAŢIE
20 000 (estimare 2003)
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu feribotul de la Kudat – dar cursele nu sunt regulate.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Parcul Marin Mustapha -unde se află al doilea recif de corali ca mărime din Malaysia.
- Centrul de informare ecologică Banggi, din cea mai mare localitate a insulei, Karakit – sursă de educaţie şi de informare.