insula-bohol

Insula Bohol

Bohol a intrat în sfera de influenţă spaniolă în secolul XVI. În 1565, locuitorii insulei au semnat un tratat istoric de prietenie cu Spania, după ce căpetenia locală Datu Sikatanu a făcut un pact de sânge cu conchistadorul spaniol Miguel Lopez de Legazpi. Evenimentul este celebrat şi astăzi prin festivalul anual Sandugo, iar mărturiile trecutului colonial al insulei se văd peste tot.

Această insulă-provinde, cu formă ovală, se află în sud-estul insulei Cebu şi la nord de Mindanao. Este a zecea insulă ca mărime din Filipine, cu o suprafaţă de 3 300 km2 şi o linie de coastă de 260 km lungime. Terenul ei este colinar, în interior e muntoasă şi are un platou central.

Trebuie să vezi celebrele Dealuri de Ciocolată din apropiere de Carmen, considerate „bijuteria Filipinelor”. Poate că sintagma a fost inventată de vreun şef isteţ din turism, dar sunt o uimitoare minune naturală – circa 1 200 de dealuri de calcar, cu formă conică regulată. Sunt acoperite cu iarbă şi vara se fac maronii – de aici ideea de ciocolată. Pe insulă există un sistem de drumuri bine pus la punct, aşa că ai acces atât spre interior, cât şi spre satele de pe coaste.

Capitala insulei, oraşul Tagbilaran, se află pe coasta de sud, foarte populară printre cei cărora le plac vacanţele pe un nisip mai alb decât orice nisip alb. Bohol este încoiţjurată de 70 de insule mai mici. La multe se poate ajunge uşor de pe continent, iar altele îţi oferă experienţe neobişnuite, precum posibilitatea de a observa balene sau delfini. Această activitate este condusă de un fost pescar care acum este steward al mării – ceea ce arată cât de bine a prins ideea de eco-turism în rândul filipinezilor.

POPULAŢIE

1 137 000 (2000).

CÂND SĂ TE DUCI

Când vrei; noiembrie-aprilie este o perioadă mai blândă, în mai-iulie este cald şi umed, iar în august-octombrie temperatura e bună, dar plouă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu vaporul până în portul turistic din Tagbilaran, din Cebu, Manila sau diverse insule. Cu avionul până la aeroportul oraşului.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Frumoasa cascadă Mag-Aso din Antequera – Mag-Aso înseamnă „fum” şi o să-ţi dai seama de ce când o să ajungi acolo.
  • Speologie – nu e pentru toată lumea, dar sunt peste 100 de peşteri în partea de est a insulei, spre încântarea aventurierilor subterani.
  • O croazieră fabuloasă de la mare în amonte, pe râul Loboc, către izvorul lui, din mijlocul insulei.
  • Parcul Naţional Rajah Sikatuna, în apropiere de Bilar, cea mai mare pădure rămasă pe insulă.
  • Tarsierul – o creatură încântătoare, cu ochi mari, despre care se spune că e cea mai mică primată din lume – în libertate este timid, dar poate fi văzut adesea în captivitate.

TREBUIE SĂ ŞTII

În timpul războiului americano-filipinez din 1901, soldaţii americani au incendiat 20 de sate de pe insulă, ca pedeapsă pentru rezistenţa localnicilor.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.