borneo-insula

Insula Borneo

Numele „Borneo“ trezeşte în imaginaţia turistului viziunea un teritoriu vast, necunoscut, învăluit în mister, cu păduri adânci, dense şi întunecate, în care se găsesc oameni pictaţi în culori războinice şi împodobiţi cu pene. Acum treizeci de ani, imaginea ar fi corespuns realităţii în mare măsură, dar Borneo s-a schimbat.

Partea cea mai mare din Borneo este indoneziana Kalimantan, dar mai există Sarawak şi Sabah (în estul Malaysiei) şi Brunei – o mică ţară independentă de pe coasta de nord-vest. Brunei este bogată datorită rezervelor de petrol şi gaze naturale. Estul Malaysiei are resurse naturale similare, dar veniturile ei provin şi din exploatare forestieră, fabricarea uleiului de palmier, plus ceva din turism.

Kalimantan le are pe toate – petrol, gaze, minerale, aur, diamante, lemn, ulei de palmier, însă diversele populaţii tribale de aici (dayak) sunt disperate. Cultura lor a fost distrusă odată cu defrişările, iar viitorul arată sumbru.

pod-peste-un-mic-rau-pe-valea-danum

Pod peste un mic râu pe valea Danum

Borneo a fost binecuvântată cu o mulţime de minuni naturale. Muntele Kinabalu – 4 095 m – este cel mai înalt din ţară, parcurile naturale sunt splendide şi multe locuri au fost înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO. Sute de râuri traversează Borneo şi tot aici există un extraordinar şi vast sistem de peşteri.

Pădurea tropicală are un nivel ridicat de endemism. Din 1996 au fost descoperite aici 513 specii noi de plante şi animale. Şamanii locali le-au prezentat oamenilor de ştiinţă plante medicinale care acum se folosesc şi în medicina occidentală. Totuşi, defrişările fără precedent, care au distrus pădurea, nesfârşitele plantaţii de palmieri, cultivaţi pentru ulei, şi sosirea a mii de emigranţi din Java şi Madura, care au şi ei nevoie de pământ, ar putea face ca toate acestea să dispară.

Vizitează triburile dayak, care trăiesc în case lungi pe malurile râurilor. Priveşte cu uimire la una dintre ultimele păduri tropicale primordiale din lume. Ia o barcă cu motor şi plimbă-te prin Parcul Naţional Tanjung Puting, să vezi macaci gălăgioşi, splendidul fluture uriaş de Borneo şi licurici care luminează întunericul nopţii.

POPULAŢIE

Din 1990, când aici era o populaţie de 9 000 000, s-a ajuns în 2009 la 18 590 000.

CÂND SĂ TE DUCI

În Borneo este mereu umezeală şi ploaie, dar perioada mai-septembrie e ceva mai bine.

CUM AJUNGI ACOLO

Din Malaysia, Singapore şi Indonezia poţi ajunge cu avionul în toate cele trei părţi ale insulei; cu feribotul din Java şi Sulawesi.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Parcul Naţional Gunung Palung.
  • Parcul Naţional Tanjung Puting.
  • O plimbare prin pădurea primordială Pegunungan Meratus.
  • Răcoreşte-te, fă scufundări sau snorkeling în splendida rezervaţie marină care este micuţa şi pura insulă Derawan.

TREBUIE SĂ ŞTII

Din 1971, dr. Birute Galdikas conduce un centru de salvare a urangutanilor, Camp Leakey. Cercetările făcute de ea sunt esenţiale în lupta pentru salvarea acestei specii. Sunt aici şi alte centre de cercetare care pot fi vizitate şi o tabără de reîmpădurire, unde se plantează arbori de esenţă tare, în încercarea de a înlocui copacii pierduţi prin defrişări şi incendii.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.