Insularii iubitori de libertate din Camiguin s-au bătut mereu pentru colţişorul lor – fără succes. La începutul secolului XVII, spaniolii au întemeiat aici o colonie, în 1901 i-au invadat americanii, demonstrând că gloanţele sunt mai puternice decât bolos şi suliţa, iar japonezii i-au nimicit fără milă pe luptătorii de gherilă în al Doilea Război Mondial. În 1946 filipinezii şi-au câştigat independenţa.
Insula cu formă de perlă nu e mare (230 km2) şi este de origine vulcanică, aşa cum o confirmă şi porecla ei – „insula născută din foc“. Sunt o mulţime de vârfuri înalte, plus numeroase domuri şi conuri vulcanice. Muntele Hibok-Hibok, cel mai mare, este încă activ – ultima oară a erupt în 1953. Are izvoare termale, lacuri de crater şi laguna Taguines, un maar (lac) vulcanic. Hibok-Hibok este o destinaţie populară printre alpinişti, dar ai nevoie de autorizaţie pentru căţărări.

Muntele Hibok-Hibok se ridică deasupra plajei
E o insulă a contrastelor, cu sate tradiţionale de coastă, plantaţii de cocotieri, păduri bogate, izvoare calde şi reci, cascade, peisaje vulcanice impresionate, viaţă marină abundentă şi plaje pure.
Pe Camiguin se găseşte una dintre cele mai frumoase plaje din lume – este vorba de Insula Albă, o întindere imaculată de nisip în apele albastre ale Mării Bohol, la care poţi ajunge cu barca şi de unde ai o privelişte minunată, cu munţii Vulcan şi Hibok-Hibok.
Cu toate eforturile depuse la nivel naţional pentru încurajarea unui eco-turism sustenabil, experienţa insulei demonstrează că nu e simplu. Recent descoperitul papagal agăţător de Camiguin, o splendidă pasăre endemică, cu penaj verde, albastru şi roşu, este deja ameninţat cu dispariţia, deoarece habitatul lui este distrus încetul cu încetul de activităţile economice tot mai intense şi de facilităţile pentru turişti.
Iar liniştea rurală şi ritmul domol al vieţii tradiţionale, care constituiau farmecul acestei insule, nu sunt ajutate cu nimic de introducerea insulei în topul primelor 25 de destinaţii din Filipine.
POPULAŢIE
81 293 (2007)
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând – insula e rareori lovită de taifunuri. Aprilie-iunie este perioada ideală; noiembrie-ianuarie e cea mai rece.
CUM AJUNGI ACOLO
Se pot face (puţine) excursii cu avionul sau cu barca din Cebu; cu avionul până la Cagayan de Oro, apoi cu autobuzul până la Balingoan, după care cu barca.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Cascada Binangawan în Sagay – o serie de cascade care se varsă în acelaşi bazin.
- Cimitirul Scufundat – înghiţit de ape după o erupţie din 1871, este marcat cu o cruce mare (ai nevoie de echipament de scufundare).
- Case vechi, extraordinar de elegante şi pline de personalitate.
- Biserici vechi – Santo Rosario, Sagay (construită în 1882), ruinele bisericii San Roque, în Barangay Bonbon, şl Biserica Miracolelor, din Baylao, care a salvat multe vieţi în timpul unei erupţii vulcanice.
- Izvorul termal Tangun, Naasag – un bazin natural neobişnuit, pe coastă, fierbinte la reflux şl rece la flux.
TREBUIE SĂ ŞTII
Ai grijă când faci rezervarea – mai există o insulă cu acest nume în Fillpine, care face parte din insulele Babuyan, la nord de Luzon.
Booking.com