Insula Cebu

Este principala insulă din grupul Visayas, în centrul Filipinelor – o fâşie lungă şi îngustă de nisip aflată chiar în mijlocul acestui grup, măsurând 225 km de la nord la sud, cu o suprafaţă de 4 500 km2. Capitala, Cebu, se află cam la jumătatea distanţei dintre coasta de est şi punctul în care insula are lăţimea maximă. Portul cu ape adânci a fost un important centru comercial înainte ca spaniolii să îşi întemeieze prima aşezare din Filipine (1565).

Aşa se face că oraşul Cebu are primul şi cel mai mic fort din ţară (Fort San Pedro), cea mai veche biserică (bazilica Santa Nino), cea mai veche stradă (Colon) şi cea mai veche şcoală (San Carios). Importanţa istorică este confirmată de faptul că a fost atestat ca oraş înainte de Manila.

Cebu a devenit port de depozitare, dar şi nod de transport intern de marfă, fiind în acelaşi timp şi centru comercial important pentru industriile de pe insulă – agricultură, pescuit, extracţie de cupru, construcţie de vase, producţie de oţel şi ciment. În ciuda activităţii industriale intensive şi a infrastructurii care s-a dezvoltat odată cu ea, Cebu a rămas o insulă care îşi poate fermeca vizitatorii.

kawasan-cascada

Cascada Kawasan

Are o coloană vertebrală muntoasă, care separă coasta de est de cea de vest, dealuri domoale, platouri de calcar şi şesuri de coastă. Sunt plaje excelente şi numeroşi atoli de coral şi staţiuni de mare clasă. Distracţiile obişnuite sunt scufundările, pescuitul, zborul cu parapanta, plimbările cu barca, drumeţiile şi ciclismul montan. Cebu este capitala filipineză a scufundărilor.

Cebu este înconjurată de peste 150 de insule, deci este şi un punct de plecare pentru insulele din jur sau o trambulină pentru o vizită mai lungă.

POPULAŢIE

3 350 000 (2000).

CÂND SĂ TE DUCI

Este cald tot timpul anului, dar în sezonul uscat (martie-mai) temperatura e foarte ridicată.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă directă până la aeroportul internaţional Mactan din Cebu; cu o cursă internă de la Manila; pe apă. cu feribotul dinspre o altă insulă.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Crucea Magellan – o cruce mai nouă în care se păstrează rămăşiţele crucii vechi, ridicate de marele explorator portughez Fernando Magellan în 1521, când a debarcat pe insulă – este într-o clădire micuţă, cu un plafon plin de picturi, în faţa primăriei din Cebu.
  • Cascada Kawasan, Matutinao, lângă sudicul oraş Badian – cea mai frumoasă cascadă de pe insulă, excelentă pentru înot şi rafting.
  • Carcar – un oraş la sud de Cebu, cu multe case castiliene bine conservate, grădini şi biserici.
  • Muzeul Naţional, în Fort San Pedro, Cebu – informaţii despre trecutul colonial al insulei.
  • O plimbare cu maşina pe şoseaua Transcentral – aer curat şi privelişti montane superbe.

TREBUIE SĂ ŞTII

Magellan a fost ucis la scurt timp după ce a debarcat pe insulă, în timpul bătăliei de la Mactan împotriva căpeteniei visayane Lapu-Lapu.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.