cu-lao-cham

Insula Cu Lao Cham

În graba lor de a ajunge din nordul Vietnamului în sud, sau viceversa, cei mai mulţi turişti trec peste micul arhipelag din Parcul Marin Insulele Cham. Cu Lao, numită adesea insula Cham, este cea mai mare dintre cele şapte insule aflate la 15 km de străvechiul port comercial Hoi An, cu care împarte o bună parte din istorie.

Cu Lao este locul unde a venit pentru prima oară populaţia indoneziană cham, în secolul IV, pentru a face negoţ, şi a devenit unul dintre cele mai importante porturi din regatul Champa, până în secolul XV când a fost devansat de Hoi An. Importanţa ambelor porturi s-a păstrat până în secolul XX, când albia râului Thu Bon s-a umplut de aluviuni şi comerţul s-a mutat de la Hoi An la Tourane (azi Da Nang).

Pagodele din secolul XVII din cele două sate, micile monumente şi temple, precum şi sistemul terasat de orezării, ascuns în pădurea bogată, amintesc de vechea importanţă a insulei. Acum este cunoscută mai mult pentru puritatea mediului; aici se găseşte unul dintre cele mai bune locuri de diving din Vietnam.

cu-lao-cham-plaja

Una dintre plajele neatinse din Cu Lao Cham

Cu Lao are 7 km lungime şi 1,5 km lăţime, iar în centru are un munte înalt de 517 m. Pădurea tropicală acoperă totul, iar cele şapte plaje cu nisip alb de pe ţărmul de vest sunt pustii şi pure. Numai pe Bai Chong vei găsi vreo câteva familii de pescari prietenoase, care îţi vor oferi cu bucurie mâncare şi băutură, rudimentare, dar uimitoare.

În aprilie aici vin maimuţe să se înfrupte din ţeposul durian şi din ananasul sălbatic abia coapte; dinspre pâlcurile de cocotieri coboară până pe plajă izvoare cu apă dulce; imaginea de paradis este completată de magnificii corali printre care vei vedea peşti-clovn, peşti-papagal, ciclide, baracude, anghile, meduze roz şi câte un dugong. Alte recife sunt şi mai spectaculoase – şi acum mai poţi descoperi epave portugheze, japoneze sau americane.

POPULAŢIE

3 000 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

De la începutul lunii martie până în august când vizibilitatea apei este mult mai bună.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Da Nang, apoi cu maşina/taxiul până la Hoi An, după care cu un taxi acvatic sau o şalupă (de lângă piaţa de pe dig) până la Cu Lao. La Da Nang şi Hoi An poţi ajunge şi cu Trenul Reunificării sau cu autobuzul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Cuiburile drepnelelor de pe stâncile înalte – o ocazie rară să vezi de unde sunt aduse delicioasele cuiburi pentru supă.
  • Denumirile drăguţe şi creative ale locurilor frumoase – Suoi Tinh (Izvorul Iubirii), Hon Chong (Grămada de Stânci), Suoi Ong (Izvorul Domnului) sau Hang Ba (Peştera Doamnei).
  • O discuţie cu călugării care practică medicina tradiţională, bazată pe plante locale, în pagoda Hai Tang, din 1753, construită pe versanţii vestici ai insulei Hon Lao.
  • Stâncile Rang Mahn, o serie de canioane superbe de coral, arcade şi peşteri scăldate de o lumină difuză, în care fiecare secţiune şi adâncime atrag grupuri diferite de specii; dimensiunea stâncilor împiedică distrugerea florei şi a faunei de plasele pescăreşti sau de undiţe.
  • Atmosfera frumoasă din Hoi An, unde nu sunt maşini aproape deloc şi clădirile de lemn, viu colorate, reflectă cei 300 de ani de influenţe portugheze, olandeze, japoneze, franceze şi chineze – o oază de linişte, ca într-o cafenea a intelectualilor.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cu o singură şosea care leagă singurele două sate, Bai Lang şi Bai Huong, Cu Lao Cham este o nestemată fragilă de istorie autentică şi ecologie impecabilă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.