flores-insule

Insula Flores

Flores a primit numele de la portughezi, care au botezat-o Cabo das Flores (Capul Florilor). Este o insulă lungă şi îngustă, la est de insulele Komodo şi Rinca – are 350 km de la un capăt la altul şi numai 70 km în partea cea mai lată.

Pe toată lungimea ei se întinde un lanţ vulcanic, ca nişte vertebre ascuţite de stegozaur – peste tot sunt munţi verzi, văi abrupte, râuri repezi, savană, plaje şi grădini de coral.

Până în secolul XVI, localnicii erau animişti, făceau comerţ cu santal, scorţişoară şi ţesături cu marinarii aflaţi în trecere.

coaste-labuhanbajo

Coastele pe lângă Labuhanbajo

Lemnul de santal i-a adus aici pe portughezi şi odată cu ei a venit şi catolicismul, care a prins repede rădăcini; răspândirea creştinismului a fost stopată de invazia musulmanilor. În 1859, olandezii au reuşit să cucerească insula, dar le-au trebuit 50 de ani să obţină controlul ei, iar când Indonezia şi-a câştigat independenţa, au plecat.

Azi populaţia insulei este catolică în proporţie de 90%, dar oamenii nu şi-au pierdut nici credinţele tradiţionale.

În 2003, arheologii au descoperit aici scheletul unui adult de numai 1 m înălţime (de atunci s-au găsit şi altele); Homo floresiensis, poreclit hobbitul, a trăit în urmă cu numai 12 000 de ani – oamenii de ştiinţă încă nu s-au pus de acord cu clasificarea lui.

Această insulă frumoasă primeşte mult mai puţini vizitatori decât insulele indoneziene cunoscute, dar are câteva minuni naturale spectaculoase – cum ar fi lacurile de crater de la Keli Mutu. Aici sunt trei lacuri în vârful vulcanului, separate doar de borduri joase de piatră – culorile lor sunt şocant de diferite şi de vii. Ele se schimbă regulat – de la turcoaz, ciocolatiu şi verde-închis la roşu-închis, verde palid şi crem, din cauza mineralelor care se dizolvă în apă.

Este un loc sacru, fiindcă aici se duc sufletele morţilor – e imposibil să nu te impresioneze.

POPULAŢIE

1 831 000 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Bali sau Timorul de Vest; cu feribotul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Ceremonia Penti, pe care populaţia manggarai, care trăieşte în munţi, o susţine în luna august.
  • Populaţiile bajawa şi ngada, cu o cultură deosebită.
  • Satele de ţesători Ikat Nggela şi Wolojita.
  • Scufundări, snorkeling sau relaxare pe plajele Ahuwair sau Waiterang.
  • Catedrala din Larantuka şi ceremoniile din Vinerea Mare şi de Paşti.

TREBUIE SĂ ŞTII

Zona din jurul satului pescăresc Riung este singura în care poţi vedea dragonul de Komodo, în afară de insulele Komodo şi Rinca.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.