java-indonesia

Insula Java

Java are de două ori populaţia Marii Britanii pe un teritoriu cam de două ori mai mic; este centrul politic şi economic al ţării. Jakarta, capitala, este un oraş cu peste 15 milioane de oameni, unde bogăţia extremă şi sărăcia extremă stau ciudat una lângă alta.

Sunt multe alte oraşe mari pe insulă, dar circa 50% din populaţie lucrează în agricultură, cultivând pământul extraordinar de fertil datorită reziduuiilor provenite din activitatea vulcanilor care formează coloană vertebrală a insulei.

Omul din Java demonstrează că istoria are aici cel puţin un milion de ani. Minunatele temple budiste şi hinduse – în special cele de la Borobudur şi Prambanan, construite în secolele VIII şi IX – arată o profunzime culturală rar întâlnită, deşi epoca de aur a insulei a venit în secolul XVI.

Principalele grupuri etnice sunt javanezii, sundanezii şi madurezii, şi fiecare are propria limbă; javanezii sunt cei mai mulţi şi sunt celebri pentru arta lor.

bromo-java

Craterul fumegos al muntelui Bromo, din Parcul Naţional Bromo Tengger Semeru

Relieful se înalţă şi coboară domol, iar pământul este cultivat la toate altitudinile. În jurul orăşelelor de deal se cultivă mere sau căpşune, iar orezul, tutunul, ceaiul, cafeaua, legumele şi mirodeniile par să crească peste tot.

Poţi vedea spectacole artistice precum wayang kulit (cu umbre de păpuşi) şi dansuri tradiţionale în sate micuţe sau în vreun palat de sultan, iar artiştii şi galeriile abundă. Poţi să urci pe muntele Bromo ca să stai lângă craterul aburind la răsăritul soarelui, să înoţi sau să faci surfing pe coasta de sud a Oceanului Indian, să înveţi să faci batik, mâncare sau masaj în oraşe universitare animate, precum Solo sau Yogyakarta.

Poţi să te distrezi şi să stai de vorbă cu studenţi la o bere Bintang (sau mai multe) în aroma pătrunzătoare de cuişoare a fumului de ţigară; cultura exotică şi veche a insulei Java este impresionantă.

POPULAŢIE

141 000 000 (2012).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă internaţională până la Jakarta; cu o cursă internă sau cu feribotul din Malaysia, Singapore sau alte insule indoneziene.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Portul Sunda Kelapa din Jakarta, cu superbele goelete tradiţionale.
  • Parcul Naţional Ujung Kulong.
  • Festivalul Waicak din mai, la Borobudur.
  • Ramayana dansată într-o noapte cu lună plină la Prambanan.
  • Platoul Dieng, cu templele lui.
  • Oraşele de deal Maiang şi Tretes.

TREBUIE SĂ ŞTII

Unul dintre cele mai bune şi mai scumpe soiuri de cafea provine din Java. Kopi Luwak sunt boabe de cafea digerate de zibeta de palmier – o specie de pisică sălbatică.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.