ko-lanta-yai

Insula Ko Lanta Yai

Situat în largul coastelor de sud-vest ale Thailandei, între continent şi insulele Phi Phi se află un arhipelag mai puţin cunoscut, Ko Lanta. Este alcătuit din 52 de insule, dintre care 12 sunt locuite şi numai trei uşor accesibile.

Dintre ele, Ko Lanta Yai este cea mai mare, cu 30 km lungime şi 6 km lăţime. Aici sunt două oraşe importante -Ban Sala Dan, în capătul de nord, şi Ban Ko Lanta, capitală de district, în est. Este un loc cu baruri, restaurante şi magazine, dar retras şi prietenos. În jurul coastelor sunt mai multe sate şi mici staţiuni legate printr-o şosea de ciment.

O parte din arhipelag este insclusă într-un parc naţional marin, dar Ko Lanta Yai este numai parţial protejată, pentru că cealaltă parte aparţine ţiganilor mării chao naam, stabiliţi aici de multă vreme.

Pescuitul şi turismul sunt pilonii principali ai economiei, iar în interiorul deluros se cultivă arbori de cauciuc, nuci caju şi banane. Spre sud încă există petice de pădure, dar nu pentru multă vreme, dacă dezvoltatorii vor avea câştig de cauză. Deocamdată însă turismul este mai puţin dezvoltat decât s-ar fi putut.

cocotieri-klong-khong

Plantaţie de cocotieri de-a lungul plajei Klong Khong

Vizitatorii vin aici pentru soare şi mare – cele mai bune plaje se întind neîntrerupt pe coasta de vest. În larg sunt recife de corali care te vor uimi şi poţi face scufundări la mică depărtare de ţărm.

Atmosfera nu e la fel de frenetică precum cea de pe Ko Phi Phi sau Phuket, iar ritmul dezvoltării e mai lent. Bucuriile sunt simple -plimbări lungi pe plajă, zile de trândăveală cu înot, delicioase fructe de mare, lecturi sau moţăială în hamac.

POPULAŢIE

20 000 pe toate cele 12 insule locuite (2006)

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-martie, ca să eviţi musonii.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de pe continent, de la Phuket sau Ko Phi Phi.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Ban Sangka-U – sat tradiţional de pescari musulmani.
  • Tham Mai Kaew – o serie de peşteri de calcar.
  • Plimbare cu barca la Ko Rok Nok sau Ko Rok Nai.
  • O noapte pe micuţa Ko Bubu.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ko Lanta Yai a scăpat relativ uşor de tsunamiul din 2004, când a pierdut numai 11 oameni. Turiştii care se aflau atunci pe insulă au ajutat la curăţarea ei, iar în câteva zile aproape toate afacerile erau din nou operaţionale.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.