ko-pha-ngan

Insula Ko Pha Ngan

Notoria Ko Pha Ngan este o insulă în Golful Thailandei, cam la jumătatea distanţei dintre Ko Samui, în sud, şi Ko Tao, în nord.

Cu douăzeci de ani în urmă, insula nu primea decât câţiva excursionişti cu rucsacul în spate, care voiau să scape de aglomeraţia de pe Ko Samui, deja prea încinsă din punctul de vedere al hippioţilor. Azi insula este gazda Full Moon Party, un eveniment lunar care aduce mii de tineri din toată lumea ca să danseze până dimineaţa.

Economia insulei se bazează aproape exclusiv pe turism şi cam pe toate plajele sunt mici grupuri de bungalouri ieftine, plus staţiuni tot mai elegante, dar cea care atrage mulţimile este peninsula Hat Rin, la sud-est pe Ko Pha Ngan, unde sunt plaje pe ambele ţărmuri.

full-moon-party

Full Moon Party

Latura estică, Hat Rin Nok, este o întindere lungă de nisip auriu străjuită de cocotieri. Odinioară nu erau aici decât câteva colibe ieftine de bambus şi vreo două cafenele fără lumină electrică, dar acum e plin de restaurante, magazine şi agenţii de turism, plus o mulţime de locuri de cazare.

În noaptea cu lună plină, toţi se duc pe plajă, mulţi dintre ei pictaţi cu vopsea UV, ca să bea şi să danseze pe muzică house şi trance care bubuie din difuzoare. Şi mai sunt şi droguri – în ciuda pedepselor aspre care pot fi aplicate, ca să nu mai vorbim de potenţialele pericole la adresa sănătăţii, drogurile sunt peste tot la petrecerile acestea, aşa cum pot mărturisi spitalele.

Ka Pha Ngan e frumuşică, are un interior deluros şi împădurit în care se găseşte şi un parc naţional. Poţi să faci o drumeţie până la puncte de observare mai înalte, răcorindu-te sub o cascadă, atunci când ai obosit. Dar dacă vrei, poţi să stai pe o plajă retrasă, la care nu se poate ajunge decât cu barca – şi aici vei găsi puţină pace.

POPULAŢIE

11 846 (2004)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar probabil cel mai bine e în perioada decembrie-iunie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca de pe continent, via Ko Samui, sau de pe alte insule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • O saună cu plante la Wat Pho.
  • Să înveţi să meditezi la Wat Khao Taham.
  • Lacul Laem Son, o oază de răcoare.
  • O drumeţie până pe Khao Ra, cel mai înalt punct de pe insulă, 630 m.
  • O plimbare până la Ko Tao, unul dintre cele mai mari centre de scufundări din Thailanda.

TREBUIE SĂ ŞTII

La Full Moon Party sunt mereu aproape poliţişti în haine civile.

Ai grijă să fii încălţat, ca să nu dansezi pe cioburi, nu accepta băuturi de la necunoscuţi – s-au semnalat multe cazuri de băuturi nocive, furturi, tentative de viol, tâlhării sau fapte şi mai grave, aşa că rămâi cu prietenii şi pleacă imediat dacă se stârneşte vreun scandal. Dacă nu te-ai săturat de petreceri, mai sunt şi altele: Half Moon şi Dark Moon.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.