insula-ko-phi-phi

Insula Ko Phi Phi

La circa 40 km de Krabi, în largul coastelor de sud-vest ale Thailandei, Ko Phi Phi este un grup de insule calcaroase care se ridică ascuţite din apele albastre. Phi Phi Don este cea mai mare dintre ele şi singura care are o populaţie permanentă. Phi Phi Leh este mai des vizitată, dar nu e locuită. Celelalte insuliţe sunt mai degrabă nişte stânci de calcar.

Phi Phi Don este împărţită în două de un istm îngust – de ambele părţi are superbe plaje cu nisip alb. E de o frumuseţe impresionantă, cu dealuri verzi din care se ridică faleze înalte ce se prăbuşesc în apă, o mulţime de plaje splendide şi un peisaj deosebit. Insulele fac parte dintr-un parc naţional marin care ar fi trebuit să le protejeze de dezvoltarea excesivă, dar nu o face.

Prin anii 1940, Phi Phi Don era populată de pescari musulmani -şi acum musulmanii reprezintă circa 80% din populaţie. Mai târziu au fost introduse plantaţiile de cocotieri, dar prin anii 1970 acest paradis îndepărtat şi frumos a fost descoperit de călători, iar de atunci turismul s-a dezvoltat intensiv.

plajako-phi-phi-don

Plajă pe Ko Phi Phi Don

Vestea bună este că, datorită faptului că scufundările şi snorkelingul sunt atât de populare, pescarii nu mai folosesc dinamită, iar coralii din jur sunt astfel în stare mai bună. Din păcate, încercările de a limita numărul de turişti şi de facilităţi turistice, pentru a conserva natura, au eşuat din cauza lăcomiei.

Pe Phi Phi Leh nu vezi decât stânci înalte, peşteri şi un lac marin. Turiştii vin aici pentru o zi ca să înoate, dar insula e renumită şi ca loc de recoltare a cuiburilor de păsări folosite la supă. Drepnelele îşi fac cuib în crăpăturile din stâncă, iar colectori autorizaţi se caţără de trei ori pe an pe nişte schele şubrede să adune aceste cuiburi făcute din salivă, la fel de dorite şi preţioase pentru chinezi cum sunt trufele pentru europeni.

POPULAŢIE

1 500 (2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-aprilie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca de la Phuket sau Krabi.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Phi Phi Don – căţărări; plimbări cu barca pe mare; pescuit; snorkeling printre rechini.
  • Phi Phi Leh – peştera Viking Bird Nest, cu picturi rupestre preistorice şi cuiburi.
  • Plaja – devenită celebră după lansarea filmului The Beach, cu Leonardo di Caprio.

TREBUIE SĂ ŞTII

Phi Phi Don a fost grav afectată de tsunamiul în 2004. Peste 70% din clădiri au fost distruse şi circa 4 000 de oameni au murit; supravieţuitorii au fost evacuaţi şi Insula a fost închisă.

Un fost rezident al insulei (olandez) a fondat Help International Phi Phi şi cu ajutorul thailandezilor, dar şi al unor voluntari, a adunat 23 000 de tone de moloz. O altă organizaţie a curăţat golfurile şi recifele, iar un an mal târziu erau deschise 1 500 de camere de hotel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.