Insula Ko Samui

Ko Samui, în Golful Thailandei, se află la circa 80 km de oraşul Surat Thani, de pe continent.

A fost prima dintre insulele golfului care a primit turişti – excursioniştii cu rucsac în spate au venit aici cu vreo 30 de ani în urmă, ca apoi să se mute pe Ko Pha Ngan şi Ko Tao, după ce insula a început să se dezvolte. Construirea aeroportului a plasat Samui pe harta destinaţiilor de vacanţă, lăsând Pha Ngan pentru petrecăreţi şi Tao pentru scufundători.

În afară de turism, insula este un uriaş producător de cocos – se recoltează circa trei milioane de nuci pe lună; emblema locală este reprezentată de palmieri şi plaje cu nisip auriu. Având 15 km lungime şi cam tot atâţia lăţime, e imposibil să nu observi că anumite construcţii din spatele plajelor sunt urâte.

Din fericire, noile construcţii nu pot fi mai înalte decât un cocotier – deşi se pare că marile grupuri de hoteluri eludează regula.

Ko Samui-wat-plai-leam

Wat Plai Leam

Samui încearcă să ofere câte ceva pentru toată lumea, iar plajele individuale care se găsesc de-a lungul drumului de coastă au într-adevăr un aer diferit. Chaweng şi Lamai sunt cele mai dezvoltate -unii ar spune distruse! Maenam şi Bophut sunt mai tăcute, în timp ce Choeng Mon, în nord-est, este chiar elegantă, cu doar câteva hoteluri frumoase aşezate în jurul unui golf liniştit.

Este insula thailandeză clasică de vacanţă. Oamenii vin aici să înoate, să facă snorkeling şi să hoinărească ziua pe plajă, oprindu-se să mănânce ceva sau să-şi împletească părul în codiţe cu mărgele.

Pentru noapte sunt şiruri nesfârşite de restaurante, baruri şi cluburi – în unele dintre ele lucrează angajaţi din industria sexului. Ko Samui chiar se dă peste cap să-i ofere vizitatorului tot ce îşi doreşte.

POPULAŢIE

62 500 (2012).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar în noiembrie plouă cel mai mult.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Surat Thani, Ko Pha Ngan sau Ko Tao; cu avionul din Bangkok, Phuket, Pattaya, Singapore, Hong Kong sau Kuala Lumpur.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Bungee jumping pe plaja Chaweng.
  • Lupte cu tauri.
  • Box thailandez.
  • Grădina cu fluturi.
  • O excursie de o zi (cel puţin) în Parcul Naţional Marin Ang Thong.

TREBUIE SĂ ŞTII

Primii care s-au stabilit aici au fost chinezi de pe insula Halnan, cu circa 150 de ani în urmă. Ei au sădit primele plantaţii de cocotieri.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.