Insula Ko Tarutao

Ko Tarutao este cea mai mare dintre cele 51 de insule preponderent nelocuite din Parcul Naţional Marin Tarutao. Una dintre cele mai puţin vizitate sau dezvoltate insule din Thailanda, este în acelaşi timp şi una dintre cele mai frumoase, dacă ceea ce cauţi e liniştea şi simplitatea adevărată. Nu găseşti aici baruri pe plajă sau boxe care să răsune de muzică.

Ridicându-se chiar în nordul graniţei maritime cu Malaysia, Ko Tarutao, care înseamnă în limba malaeză veche „misterios şi primitiv”, are o lungime de circa 24 km şi o lăţime de 11 km. Muntoasă şi acoperită de pădure tropicală primordială, aproape mereu verde, cel mai înalt punct al său ajunge la 708 m.

Dacă pe coasta de vest sunt plaje pure pe aproape toată lungimea ţărmului, pe restul coastelor sunt mlaştini cu mangrove, iar stâncile calcaroase care formează părţile de nord şi de sud-est sunt pline de peşteri săpate de-a lungul mileniilor de forţa implacabilă a mării.

ko-tarutao-padure-tropicala

Liniştita Ko Tarutao este acoperită de pădure tropicală primordială, aproape mereu verde

Cartierul general al parcului este la Ao Pante, în nord-vestul insulei, unde se şi ancorează. Aici este cel mai dinamic punct de pe insulă, cu câteva bungalouri aflate în subordinea administraţiei parcului, un mic magazin, o bibliotecă şi un restaurant, precum şi un centru de informare. Mai sunt trei sau patru plaje pe insulă unde te poţi caza, iar dacă plăteşti o mică taxă, poţi instala şi cortul.

O şosea de 12 km leagă Ao Pante de Ao Taloh Wow, în est – şoseaua a fost construită în 1930-1940 de prizonieri. Aceasta, dar şi alte drumuri străbat pădurea, iar o plimbare pe aici îţi va prilejui o experienţă minunată, pentru că vei vedea o mulţime de păsări, inclusiv trei specii de tucan. Animalele sălbatice prosperă aici – în apele din jurul insulei sunt dugongi, delfini sau ţestoase, precum şi 25% din speciile de peşte ale lumii.

POPULAŢIE

Nu există populaţie permanentă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Pak Bara.

CÂND SĂ TE DUCI

De la mijlocul lui noiembrie la mijlocul lui mai.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Peştera Crocodililor – unde ajungi cu o canoe lungă pe un râu care trece printr-o pădure de mangrove.
  • O excursie de o zi cu o canoe lungă, în jurul insulei, pe lângă frumoasele ei plaje.
  • Ko Hin Ngam – stâncile strălucitoare de aici apar în multe reclame thailandeze.
  • Snorkeling la Ko Adang.
  • Ko Lipe – cu o plajă splendidă, o atmosferă discretă şi o viaţă de noapte relaxată.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ko Tarutao a fost insulă-închisoare pentru deţinuţi politici importanţi şi infractori de drept comun. Se credea că e imposibil să scapi de pe insulă; în al Doilea Război Mondial, lăsaţi fără provizii, deţinuţii au devenit piraţi. Primul dicţionar thailandez-englez a fost scris aici de un deţinut care ulterior a ajuns ministru al educaţiei. Marina Regală Britanică a scăpat insula de piraţi în 1946.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.