koh-sdach

Insula Koh Sdach

Koh Sdach este o mică insulă din Golful Thailandei. Cum este aproape „nedescoperită” – abia dacă o vei găsi menţionată în ghidurile de călătorie nici cambodgienii nu o cunosc foarte bine, aşa că vizitatorii sunt primiţi cu braţele deschise. Nici partea continentală din această zonă nu e dezvoltată, pentru că este separată de restul Cambodgiei de impenetrabila junglă care acoperă Munţii Cardamom.

Singura aşezare de pe insulă este înghesuită în jurul docurilor şubrede de lemn unde vin bărcile din Sihanoukville sau Koh Kong, intrarea în Thailanda, să aducă mărfuri şi pasageri. Înainte de regimul lui Pol Pot, aici trăiau numai şapte familii, dar după eliberarea din 1979, satul s-a mărit, iar acum trăiesc laolaltă khmeri, vietnamezi şi câţiva thailandezi.

Cam 70% din populaţia activă e reprezentată de pescari, dar se pare că insula e condusă de un thailandez care are în posesie şi celelalte industrii de aici – o fabrică de gheaţă, un gater, magazine şi o pensiune.

Clădirile sunt în general din lemn, unele pe stâlpi, deasupra apei; există magazine, săli de biliard şi mici restaurante care noaptea se transformă în săli de proiecţii video. Sunt cărări care merg şerpuit printre plantaţii de cocotieri şi bananieri, iar pe versantul opus al dealului care se ridică deasupra oraşului plajele sunt de nisip şi pustii, străjuite de vegetaţie cu flori luxuriante şi copaci cu fructe tropicale colorate.

Dacă vrei să interacţionezi de aproape cu localnicii, du-te cât mai repede – guvernul intenţionează să facă rezervaţie marină şi staţiune turistică.

POPULAŢIE

2 500 (estimare).

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-Aprilie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Koh Kong sau Sihanoukville.

PUNCTE DE ATRACŢIE

Simpla plăcere de a sta pe o insulă neatinsă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Koh Sdach înseamnă „insula regelui”. Legenda spune că un rege s-a refugiat aici cu armata după o bătălie cu nişte invadatori străini. Pentru că nu a găsit nici o sursă de apă potabilă, regele a invocat zeii şi, ca prin magie, a apărut un izvor – poate fi văzut şi acum, lângă docuri.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.