Insula Komodo

Face pane din lanţul Sondele Mici şi are ca vecini insula Sumbawa, în vest, şi insula Flores, în est; împreună cu multe alte insule, Komodo alcătuieşte Republica Indonezia.

Locuitorii acestei insule vulcanice pietroase sunt urmaşii foştilor condamnaţi la exil care s-au amestecat mai târziu cu populaţia bugi din insula vecină Sulawesi. Dar insula nu e celebră pentru aceşti condamnaţi, ci pentru fauna ei neobişnuită. Dragonul de Komodo, cea mai mare şoprârlă din lume, a primit numele insulei. Este o specie de şopârlă-monitor care trăieşte pe Komodo şi pe alte câteva insule mai mici şi atrage anual mii de turişti.

Şopârlele sunt active dimineaţa şi după-amiaza târziu, iar în arşiţa zilei se îngroapă în nisipul râurilor secate, ca să stea la răcoare. Turiştii se duc în excursii cu ghid ca să vadă şoprârlele – poţi pune liniştit un pariu că o să vezi măcar una. Pot ajunge şi la 3 m lungime şi, deşi au picioare scurte, aleargă la fel de repede ca un câine.

Turiştii sunt sfătuiţi să nu poarte haine de culoare roşie şi să fie atenţi când văd urmele acestora în nisip, pentru că pot să fie muşcaţi. Dragonii pot să şi înoate de la o insulă la alta, aşa că nici în apă nu eşti neapărat în siguranţă.

dragon-de-komodo

Dragon de Komodo

Dragonul de Komodo a fost descoperit abia în 1910 de cercetători occidentali, când un ofiţer olandez, Van Steyn van Hensbroek, a auzit vorbindu-se despre nişte crocodili uriaşi şi a venit să investigheze.

Azi habitatul lor s-a restrâns din cauza activităţii umane şi se află pe lista animalelor vulnerabile.

Parcul Naţional Komodo a fost înfiinţat în 1980 pentru protejarea dragonului, iar acum zona a fost înscrisă şi în Patrimoniul Mondial UNESCO. În parc sunt incluse trei insule mari – Komodo, Rinca şi Padar – şi numeroase insule mai mici.

Ulterior, parcul s-a dedicat şi conservării altor animale, deoarece aceste trei insule au o mare biodiversitate marină – rechini-balenă, peşti-lună, diavoli de mare, pisici de mare, căluţi de mare pigmeu, false ace de mare, peşti-broască, moluşte, caracatiţe cu inele albastre, bureţi, urocordate şi corali.

Recifele de corali, munţii subacvatici, vegetaţia marină şi mangrovele fac din apele insulelor un loc bun pentru scufundări.

POPULAŢIE

2 000 (2005).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Labuanbajo din Bali, apoi cu barca.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Dragonul de Komodo – înscrie-te Intr-o excursie organizată, cu ghid, ca să vezi bine aceste bestii preistorice.

TREBUIE SĂ ŞTII

Toţi cei care vizitează Parcul Naţional Komodo trebuie să contribuie acum cu bani, plătind o taxă pentru conservarea animalelor, pentru sprijinirea comunităţii locale şi promovarea eco-turismului.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.