krakatau-insula

Insula Krakatau

Vulcanul Krakatau este poate cel mai faimos din lume. Se află între Sumatra şi partea de vest a insulei Java, exact pe dos de cum apărea în celebrul film intitulat Krakatoa, East of Java. Krakatau şi-a câştigat notorietatea în 1883, când a erupt atât de violent încât aproape s-a dezintegrat.

Uriaşe coloane de cenuşă s-au ridicat din vulcan până la 80 km înălţime, iar erupţia a declanşat un tsunami ce a izbit devastator coastele insulelor Sumatra şi Java, a şters de pe faţa pământului peste 160 de sate şi a ucis în jur de 36 000 de oameni. Se pare că zgomotul exploziei a fost cel mai mare din toate timpurile, iar valurile au ajuns până în Canalul Mânecii.

Mai remarcabili decât orice au fost norii de cenuşă, care s-au plimbat prin toată lumea timp de trei ani şi au colorat apusurile în nuanţe extraordinar de vii. Se spune că fundalul celebrului tablou Ţipătul i-a fost inspirat lui Edvard Munch de apusurile din acea perioadă.

anak-krakatau

Anak Krakatau clocoteşte chiar şi acum!

În 1928 şi-a făcut apariţia Anak Krakatau, „Copilul lui Krakatau”, şi de atunci creşte constant. Este un „copil” activ şi volatil; uneori, când treci pe lângă el cu feribotul de noapte, poţi vedea pe versanţii lui râuri subţiri de lavă topită. Anak Krakatau se află în mijlocul unor alte insule mici. Când s-a născut, nu exista viaţă deloc pe el, dar azi, 80 de ani mai târziu, vegetaţia a revenit, la fel şi şerpii, şoarecii, insectele, liliecii sau păsările.

Poţi să vizitezi Anak Krakatau în cadrul unei excursii organizate, cu ghid, poţi chiar să urci pe munte, dar la calderă nu ai voie să mergi pentru că e considerată periculoasă. O astfel de excursie îţi oferă ocazia să vizitezi şi alte insule din apropiere, să faci snorkeling sau scufundări. Viaţa subacvatică este bogată – datorită izvoarelor termale, vegetaţia şi peştii prosperă.

O vizită la Krakatau este într-adevăr o experienţă unică.

POPULAŢIE

Nelocuită.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie—iunie sau septembrie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

În cadrul unei excursii organizate sau cu cea mai bună şalupă pe care o poţi închiria.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Dacă eşti în vestul insulei Java şi vrei să vizitezi Krakatau, fă-ţi timp şi pentru o excursie în Parcul Naţional Ujung Kulon, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, unde vei vedea multe animale rare sau ameninţate cu dispariţia.

TREBUIE SĂ ŞTII

Deşi explozia vulcanului Krakatau este celebră în toată lumea, erupţia vulcanului Gunung Tambora, de pe insula Sumbawa, a fost un eveniment la fel de important şi sumbru. Zeci de mii de oameni au murit, iar insula a fost devastată; muntele a pierdut 1 350 m înălţime, iar anul 1815 a ajuns să fie cunoscut drept „anul fără vară”.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.