luzon

Insula Luzon

Este cea mai mare insulă din arhipelagul Filipine; aşa se numeşte şi unul dintre cele trei grupuri de insule ale ţării (celelalte sunt Visayas şi Mindanao). Insula Luzon este a cincisprezecea din lume ca mărime (105 000 km2) şi a cincea ca densitate a populaţiei.

Toată zona a fost revendicată de conchistadorii spanioli în 1571, iar filipinezii nu au reuşit să scape de sub controlul dur al Spaniei decât în anii 1890, după o revoluţie. Preţul revoluţiei a fost însă ridicat – luptătorii au fost ajutaţi de americani, care pe atunci erau în război cu Spania, dar în scurt timp Statele Unite şi-au anexat ţara după un război scurt care a distrus prima republică filipineză. Abia în 1946 americanii au recunoscut independeţa insularilor, după ce, în al Doilea Război Mondial, Filipine fusese scena unor lupte crâncene.

Pe Luzon se găseşte şi al doilea munte ca înălţime din ţară, Pulag, dar şi cel mai faimos vulcan, Mayon. O altă atracţie naturală a insulei este cel mai mare lac din lume de pe o insulă dintr-un lac pe o insulă – lacul Crater, pe insula Vulcano din lacul Taal de pe Luzon.

luzon-orez

Splendidele orezării terasate de la Banaue

Această ciudăţenie a naturii a fost iniţial o zonă întinsă prin care marea pătrundea în insulă. Ca rezultat, are o mulţime de specii de apă sărată care s-au adaptat în ape dulci – erau aici şi rechini-taur, până când au fost exterminaţi de localnici prin anii 1930.

Luzon are cea mai bună infrastructură dintre principalele insule filipineze, care facilitează explorările, dar care, în acelaşi timp, contrastează şocant cu agitaţia oraşelor ei moderne – o uimitoare varietate de peisaje, o linie de coastă spectaculoasă şi un trai rural care se păstrează de secole aproape neschimbat.

POPULAŢIE

48 520 000 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Climatul e temperat şi permite vizitarea permanentă; aprilie-iunie este vârful sezonului turistic.

CUM AJUNGI ACOLO

Există curse spre aeroporturile internaţionale din Luzon şi zboruri low-cost din Hong Kong.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Paradisul montan Baguio – la nord de Manila, răcoroasa capitală estivală a insulei.
  • Splendidele orezării terasate de la Banaue.
  • Cascadele şi izvoarele termale de pe câmpul fertil care înconjoară Laguna de Bay, cel mai mare lac cu apă dulce din sud-estul Asiei.
  • Parcul Naţional Râul Subteran St. Paul, lângă Barangay Sabang, o adevărată minune naturală – un râu subteran şi un labirint de peşteri înscrise acum în Patrimoniul Mondial UNESCO (la fel ca oraşul colonial spaniol Vigan, pe coasta de vest, foarte bine conservat).

TREBUIE SĂ ŞTII

Vulcan Point, pe insula Vulcano din lacul Taal, este cel mai mic vulcan din lume (şi al doilea cel mai activ vulcan din Filipine).


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.