madura-insula

Insula Madura

Separată de Surabaya, din nord-vestul insulei Java, printr-un canal îngust de apă de 3 km, insula Madura este o lume în sine. În afară de perioada cuprinsă între sfârşitul lunii august şi octombrie, nu vin mulţi turişti aici, nici din străinătate, nici din Java. Insularii se mândresc cu moştenirea lor şi cu faima de războinici.

Madura are circa 160 m lungime şi 35 km lăţime. Sudul este bine cultivat şi ţărmul are plaje cu ape puţin adânci, interiorul e mai mult piatră şi nisip şi cu dealuri care culminează spre nord cu faleze înalte şi abrupte în care se sparg valurile mării.

Locuitorii se ocupă cu agricultura, pescuitul, producţia de sare sau creşterea animalelor. Vitele sunt foarte importante, nu numai pentru economie, ci şi pentru întrecerile cu tauri care au loc anual. Acest sport pasionant şi plin de culoare implică o pereche de tauri frumoşi, înhămaţi la o mică sanie în care stă „jocheul”. Taurii, pregătiţi cu grijă pentru aceste evenimente, sunt gătiţi frumos şi, acompaniaţi de orchestre gamelan şi de uralele mulţimii, parcurg un traseu de circa 120 m.

cursa-bivoli-pamekasan

Cursă cu bivoli de apă la Pamekasan

Principalele trei oraşe de pe insulă sunt legate printr-o şosea destul de bună. Bangkalan, în vest, este locul în care poţi vedea întrecerile cu tauri, Pamekasan este somnoroasa capitală a insulei, iar Sumenep, în est, este cel mai atractiv.

Aproape toate clădirile frumoase de aici sunt aşezate în jurul unei pieţe mari, cu o moschee splendidă din secolul XVIII şi un kraton (palat regal javanez) din care anumite camere se vizitează; vei vedea o curioasă colecţie de arme, ceramică şi tot felul de alte lucruri. Lângă palat este o grădină mică de apă – taman sari – cu un bazin plin de peşti.

POPULAŢIE

3 622 000 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Surabaya, Java.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Întrecerile anuale cu tauri de la Pamekasan, septembrie/octombrie.
  • Mormintele familiei regale de la Asta Tinggi, lângă Sumenep.
  • Mormintele familiei regale Cakraningrat de la Air Mata, lângă Arosbaya.
  • Satul Tanjungbumi – pentru batik madurez.

TREBUIE SĂ ŞTII

Înainte de o cursă importantă, taurii primesc miere, ierburi şi până la 50 de ouă crude. Li se cântă şi li se face masaj. Chiar înainte de cursă li se dă să bea arak (rachiu local).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.