Îndepărtata insulă Manus, parte a provinciei Manus din Papua-Noua Guinee şi cea mai mare dintre Insulele Amiralităţii, se află la 320 km nord de Papua-Noua Guinee, chiar la sud de ecuator. Este muntoasă şi acoperită de păduri tropicale – cel mai înalt vârf este Dremsel (718 m). Relieful sălbatic şi stâncos face ca numai capătul estic al insulei şi câteva mici suprafeţe de coastă să fie potrivite pentru cultura de taro, igname, sago sau fructe.
Este locuită de 40 000 de ani, iar legăturile strânse cu americanii, care au construit o uriaşă bază navală la Lombrun după ce i-au învins pe invadatorii japonezi în 1944, au lăsat moştenire insularilor religia „cargo“ (cargo cult). Altfel, localnicii – organizaţi în clanuri, iar clanurile în sate – cred într-un spirit ancestral care îi protejează, dar spiritul acela nu e un zeu. Creştinismul e un fenomen recent.

Una dintre nenumăratele plaje frumoase din insula Manus
Flora şi fauna reflectă poziţia izolată a Insulelor Amiralităţii -sunt şase specii de păsări endemice, dintre care trei sunt considerate vulnerabile, şi două specii endemice de mamifer – oposumul din Insulele Amiralităţii şi şoarecele mozaicat. Printre alte animale care trăiesc în păduri se găsesc bandicotul, posumul, mistreţul, iar, sus, în coronament, zboară şi ţipă o mulţime de păsări printre crengile pline de orhidee colorate, cu rădăcini aeriene.
Cum arborii au început să fie defrişaţi, habitatul şarpelui de copac Manus, de un verde strălucitor, începe treptat să dispară.
Cea mai mare parte a populaţiei trăieşte pe coastă, deşi în estul mai fertil sunt aşezări şi în interior. Dansurile tradiţionale sunt unice. Tobele din lemn – garamut – de diverse mărimi şi tonalităţi nasc ritmuri rapide şi energice, iar insularii cu trupurile pictate în culori vii dansează frenetic.
POPULAŢIE
33 000 (2004).
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând, dar lunile august şi septembrie sunt probabil cele mai uscate.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la aeroportul Momote, pe insula vecină Los Negros, legată de Manus printr-un pod.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Frumoasa şi izolata coastă de vest, la care nu poţi ajunge decât de pe apă.
- Lorengau, oraşul principal.
- Scufundările în apele insulelor Amiralităţii sunt printre cele mai frumoase din lume – vizibilitatea apei poate depăşi 100 m.
- Excursie cu barca în golful Kali, să vezi dugongi şl ţestoase.
- O vizită pe insula Seleheu, în apropierea golfului Kali, folosită de locuitorii insulei Nihon pentru cultivarea legumelor.
TREBUIE SĂ ŞTII
Pe insulă circulă o mulţime de poveşti cu eroi mitici numiţi pokop. Stabiliţi pe vârfuri de munte, aceşti eroi erau bărbaţi, nu aveau strămoşi şl nici urmaşi – un concept antropologic interesant.
Booking.com