insula-mindanao

Insula Mindanao

Insule, insule peste tot – sunt sute de insule în grupul Mindanao; de departe cea mai mare este „tăticul” Mindanao, cu 97 500 km2! Odinioară cetatea de scaun a sultanului din Sulu, un stat musulman fondat în secolul XV, Mindanao a rămas centrul islamic al Filipinelor, deşi acum musulmanii reprezintă o minoritate.

Chiar şi aşa, lupta pentru păstrarea unui stat musulman independent pe insulă se duce de sute de ani şi nu s-a încheiat nici acum. Regiunea Autonomă Musulmană Mindanao este o zonă specială, cu guvernare proprie, unde trăieşte majoritatea populaţiei musulmane; este compusă din arhipelagul Sulu şi două provincii de pe continent.

Mindanao este în acelaşi timp cel mai sudic şi cel mai estic punct din Filipine. Insula are o personalitate deosebită, care o diferenţiază de restul Filipinelor datorită moştenirii musulmane şi dramaticului amestec de etnii. Este şi un ţinut al marilor contraste dintre modernitate şi tradiţie.

Prosperul centru industrial Davao aparţine clar secolului XXI, ca şi numeroasele companii agro-alimentare care produc, de exemplu, ananas sau carne. Dar dacă te îndepărtezi de centrele aglomerate spre zonele rurale izolate, te trezeşti în paradisul iubitorilor de natură, unde vei fi fascinat de un stil de viaţă etern.

insula-mindanao-1

Imagine de pe insula Mindanao

Flora şi fauna sunt bogate, frumuseţea naturii e deosebită, ţărmurile şi insulele sunt uimitoare, comunităţile etnice diverse au festivaluri pline de culoare – toate acestea fac din Mindanao o destinaţie care atrage tot mai mulţi turişti.

Ai o mulţime de lucruri de văzut pe Mindanao, dar, cu toate că autorităţile sunt conştiente de importanţa eco-turismului, cei care preferă puritatea naturii s-ar putea să considere că anumite facilităţi recente sunt chiar intruzive.

POPULAŢIE

21 580 000 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând – nu sunt diferenţe prea mari între sezonul umed şi cel uscat, climatul este plăcut tot timpul anului.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul internaţional Davao; dacă Mindanao nu e prima ta destinaţie din Filipine, poţi ajunge aici cu o cursă internă de pe o altă insulă.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muntele Apo – cel mai înalt din ţară, un vulcan inactiv care face parte dintr-un lanţ muntos unde vei vedea cascade, râuri repezi, lacuri aburinde, gheizere, coloane de sulf şi arbori primitivi.
  • Fort del Pilar, Zamboga – se spune că este cel mai romantic oraş din Filipine; a fost fondat de spanioli în secolul XVII.
  • Rio Hondo şi Taluksangay – sate în care membrii tribului samai locuiesc şi acum în case pe piloni de lemn; sunt reprezentative pentru numeroasele grupuri etnice care îşi păstrează stilul tradiţional de viaţă.
  • Complexul hidroelectric din Iligan, acţionat de cascada Maria Cristina.

TREBUIE SĂ ŞTII

Davao este oraşul cu cea mai mare suprafaţă din lume – la ultima măsurătoare avea peste 2 450 km2


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.