Insula New Britain

Noua Britanie (New Britain) este cea mai mare insulă din arhipelagul Bismark din Papua-Noua Guinee – de fapt, ca mărime ocupă locul al treizeci şi optulea în lume. Muntoasă şi vulcanică, o mare parte din suprafaţă este acoperită de păduri tropicale luxuriante încâlcite, pentru că din cantităţile mari de precipitaţii sunt alimentate mai multe râuri mari.

În 1700, William Dampier, primul european care a vizitat-o, a fost şi cel care a botezat-o. În 1884, Noua Britanie a intrat în componenţa Noii Guinee germane, dar în 1914 insula a fost preluată de australieni; a rămas la australieni până în 1975, când şi-a câştigat independenţa (o scurtă perioadă în al Doilea Război Mondial a fost cucerită de japonezi).

Azi, Noua Britanie de Est a devenit destinaţie turistică, în timp ce Noua Britanie de Vest este în mare parte neatinsă şi nedescoperită.

Capitala actuală, Kokopo, a luat locul oraşului Rabaul în 1994, când acesta a fost distrus aproape complet de o erupţie în urma căreia a fost acoperit de cenuşă şi lavă. Avertizările prealabile le-au permis locuitorilor să scape cu viaţă.

bitapaka-cimitr-razboi

Cimitirul de război Bitapaka

Economia e mixtă – ulei de palmier, copra, bumbac, cafea şi plantaţii de cauciuc, în primul rând, dar se extrag şi cupru, cărbune şi aur. Din păcate, interiorul şi o parte a coastei de sud sunt acum exploatate forestier.

Oamenii şi culturile lor sunt fascinante. Populaţia kove, din vest, a fost studiată prin anii 1960 de revista National Geographic; sunt cunoscuţi şi în Papua-Noua Guinee pentru practica de superincizie a penisului. În est sunt mai multe grupuri tribale matriarhale care folosesc ca monedă de schimb scoici, nu numai ca zestre sau în cadrul ceremoniilor, ci şi pentru a cumpăra pământ sau alimente.

Este o insulă superbă, cu flori şi plante care prosperă pe solul vulcanic fertil, cu delicioase fructe şi legume care se găsesc din belşug, în afară de snorkeling şi scufundări, sunt şi alte puncte de atracţie, precum izvoarele termale sau peşterile – mai presus de toate însă sunt oamenii, fermecători, prietenoşi, bucuroşi să te vadă.

POPULAŢIE

493 585 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Este mereu umed şi ploios, dar în perioada decembrie-martie e posibil să cadă mai puţine precipitaţii.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Tokua, din Papua-Noua Guinee.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Cimitirul de război Bitapaka – un memorial impresionant pentru cei căzuţi la datorie, administrat de Commonwealth War Graves Commission.
  • Tunelurile japoneze din război.
  • Scufundări nocturne în „catedrală”, în golful Kimbe.
  • Piaţa din Kokopo.

TREBUIE SĂ ŞTII

O echipă franceză de speologi afirmă că sistemul de peşteri Muruk din Noua Britanie de Vest este cel mai adânc din emisfera sudică şi are dedesubtul intrării, la 1 200 m, un canion.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.