Cu Marea Bismark în sud-vest şi Oceanul Pacific în nord-est, Noua Irlandă (New Ireland) are cam 320 km lungime, dar nu depăşeşte 10 km lăţime. Această insulă îngustă are un lanţ de munţi abrupţi şi stâncoşi – cel mai înalt, muntele Lambel, are 2 150 m – şi o pădure tropicală densă.
Se presupune că a fost locuită de 30 000 de ani, dar în 1900, când a venit aici Franz Boluminski, administratorul german al regiunii, nu era populată.
Până atunci locuitorii insulei erau cunoscuţi drept canibali feroce care îi măcelăreau cu voioşie pe marinarii care ajungeau la ţărmurile lor. Boluminski a pus bazele unei plantaţii de copra, care a avut mare succes, şi a construit o şosea de coral pentru a se putea folosi de portul bun de la Kavieng, capitala insulei. După invazia japoneză din al Doilea Război Mondial, Noua Irlandă a fost cedată Australiei, iar acum face parte din Papua-Noua Guinee.
Insularii melanezieni au trei culturi diferite şi vorbesc 22 de limbi.
Statuile lor funerare splendid sculptate sunt unice şi multe dintre ele se găsesc acum în marile muzee europene. Sculptori mai sunt şi acum prin vreo două sate; din nefericire însă, această artă pare să dispară.

Localnici mascaţi participă la Spectacolul Malangan
O altă tradiţie este chemarea rechinilor. Unii insulari pot „chema” rechinii lângă barca lor, iar când aceştia apar, sunt ucişi cu suliţa.
Kavieng este un oraş plăcut, iar drumul din jurul golfului este umbrit de copaci bătrâni şi frumoşi. Mai vin şi acum vase mari, pentru copra sau petrol, dar vin şi turişti care vor să se bucure de „o insulă-port la mare desprinsă din scrierile lui Somerset Maugham”, aşa cum este ea descrisă.
Scufundările sunt interesante – pe fundul mării zac o mulţime de epave, ba chiar şi în port. Închiriază o barcă şi porneşte vâslind către insuliţele din golf sau vizitează golful Karu ca să te uiţi la ţestoasele care depun ouă.
POPULAŢIE
10 600 (2000).
CÂND SĂ TE DUCI
În sud este mereu cald şi destul de umed. dar centrul şi nordul, mereu calde, au şi un sezon uscat, între mai şi octombrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul din Port Moresby, Lae sau Rabaul; cu barca de la Rabaul.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Festivalul Luka Barok, în luna iunie/iulie. Spectacolul Malangan şi festivalul Ziua independenţei, patru zile în luna septembrie.
- Insulele Tabar, cu sculptori In lemn şi chemători de rechini.
- Insula Lihir – se spune că are cel mai mare depozit de aur din lume.
TREBUIE SĂ ŞTII
Prin anii 1870-1880, marchizul de Raye a vândut sute de hectare de pământ în Cape Breton, pe care el îl caracteriza ca o aşezare prosperă, unor colonişti naivi lăsaţi In junglă cu mâncare pentru trei săptămâni. Majoritatea au murit înainte să poată fi salvaţi, iar marchizul şi-a sfârşit zilele într-un azil din Franţa.