Insula Nias

Nias, cea mai mare insulă din vestul Sumatrei, are cam 100 km lungime şi 50 km lăţime şi adăposteşte cele mai neobişnuite şi mai vechi monumente megalitice. Populaţia niha cultivă diverse cereale, inclusiv orez. În trecut erau războinici de temut; luptele între sate erau la ordinea zilei şi vânătoarea de capete a continuat multă vreme după ce majoritatea celorlaltor triburi nu o mai practicau.

Niha avea o societate împărţită în trei caste – aristocraţi, plebei şi sclavi; aceştia din urmă erau vânduţi şi până la începutul secolului XIX ei nu aveau, practic, niciun fel de legătură cu lumea din jur. Şi insula se împarte în trei – de sud, de nord şi centrală; fiecare dintre părţi are un stil propriu, iar satele tradiţionale sunt unice, de multe ori construite în scop defensiv pe terenuri înalte, înconjurate de ziduri la care se ajunge pe scări de piatră.

În sud, casele sunt construite de o parte şi de alta a unei curţi interioare lungi. Sunt făcute din tec sau bambus, iar acoperişurile ascuţite sunt îmbinate fără cuie, doar prin intersectarea bârnelor. Priceperea dulgherilor niha este extrem de apreciată în tot sud-estul Asiei.

saritorii-de-pietre

Iată unde poate ajunge detenta unui săritor de pietre

O să vezi în multe locuri bănci de piatră, uneori cu cranii umane dedesubt, bazine pentru îmbăiat, sculpturi şi monumente înalte de piatră; la fel de posibil e să vezi şi ceremonialul săriturilor peste pietre, practicat acum doar pentru oaspeţi importanţi sau pentru turişti – tineri sar peste nişte coloane de piatră de circa 2 m înălţime, cu picioarele înainte.

Această cultură megalitică nu este singura atracţie de pe insulă – mai sunt şi valurile. Celebre în rândul surferilor, acestea atrag cam tot atât de mulţi vizitatori în sud, câţi vin în general pe toată insula. Nias este acum încă suferindă în urma dezastrelor naturale care au lovit-o.

Deplasările pe insulă sunt dificile şi oamenii au multe nevoi, dar insula este extraordinară şi nu te va dezamăgi.

POPULAŢIE

650 000 (2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu feribotul din Sumatra.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Sculpturile şi megaliţii din zona Gomo.
  • Casa căpeteniei din Hilinawalo Mazingo.
  • Săritorii de pietre şi dansatorii războinici de la Bawomataluo.
  • Arhitectura din Hilismaetano.

TREBUIE SĂ ŞTII

Valurile la Pantai Sorake sunt excelente pentru surf, mai ales după ce reciful s-a înălţat în urma cutremurului din 2005. Nu uita să iei măsuri împotriva malariei şi a holerei.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.