noua-guinee-insula

Insula Noua Guinee

Noua Guinee este a doua insulă ca mărime din lume şi în acelaşi timp una dintre ultimele zone sălbatice, mari şi îndepărtate. Cu o istorie politică complexă, această insulă mare e divizată. Partea de vest este numită acum Papua şi este o regiune din Indonezia, iar partea de est, Papua-Noua Guinee (PNG) este o ţară independentă din 1975.

Noua Guinee face parte din Cercul de Foc al Pacificului şi se confruntă din când în când cu erupţii vulcanice, cutremure şi tsunami.

Pe toată lungimea insulei se întinde un lanţ muntos, iar pădurea tropicală adâncă acoperă tot terenul. Insula are o mulţime de frumuseţi naturale, unele protejate ca parcuri naţionale sau rezervaţii UNESCO ale biosferei, de natură şi umanitate, dar zone uriaşe sunt necartografiate şi, practic, inaccesibile.

În mod firesc, cele mai importante oraşe ale ambelor ţări se află pe coastă, dar drumuri şi infrastructură nu prea există. Aici se călătoreşte mai mult pe apă – râurile traversează toată insula -, pe jos sau cu avionul.

Noua Guinee este populată de circa 1 000 de triburi diferite, care vorbesc un număr similar de limbi. Turişti sunt puţini şi vin aici mai ales pentru a vizita extraordinara cultură dani, din frumoasa vale Baliem.

huli-noua-guinee

Războinici huli la o sărbătoare “sing sing”

Cu toate că, oficial, populaţia dani e creştină, oamenii trăiesc tot tradiţional. Bărbaţii poartă apărătoare de penis, femeile poartă fuste scurte, făcute din fibră de orhidee. Această vale înaltă, înconjurată de vârfuri montane, e un adevărat vis cu terenuri fertile cultivate. Râul Baliem oferă peşte, iar porcii sunt esenţiali, se mănâncă la orice ceremonie.

În PNG, principalul punct de atracţie sunt triburile de vânători/culegători care trăiesc pe malurile celui mai lung râu de pe insulă, Sepik. Această cultură este indisolubil legată de crocodili, iar dimensiunile cicatricelor pe care le au bărbaţii sugerează mărimea acestor animale. Trăind în case comune, lungi, oamenii de pe râul Sepik sunt celebri pentru sculpturile lor în lemn. Diferite ca stil de la sat la sat, multe şi-au găsit drumul către cele mai mari muzee din lume.

POPULAŢIE

7 500 000 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Este mereu umezeală, dar ceva mai uscat este în iunie-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Spre Papua: cu avionul din Java sau Sulawesi, sau cu barca. Spre PNG: cu avionul din Australia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Explorarea insulei Biak; înot şi scufundări de pe plajele ei albe.
  • O plimbare în jurul lacului Sentani, pe jos sau pe apele lui, cu o pirogă.
  • O vizită în Parcul Naţional Wasur.
  • O drumeţie pe traseul Kokoda, locul unde Australia a obţinut o grea victorie în faţa japonezilor în al Doilea Război Mondial.
  • O vizită la tribul huli, în valea Tari.

TREBUIE SĂ ŞTII

Aici există mii de specii endemice de floră şi faună, inclusiv unele care nu s-au văzut niciodată în Occident Din 284 de specii de mamifere (indusiv canguri de copac şi wallaby), 195 sunt endemice. Din 578 de specii de păsări rezidente (inclusiv cele mai multe spedi de păsări ale paradisului), 324 sunt endemice. Sunt 200 000 de spedi de insecte, 400 de amfibieni, 455 de fluturi şi 200 de specii de peşte. În Noua Guinee se găsesc 75% din coralii lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.