Insula Palawan

În nordul Filipinelor, între Marea Chinei de Sud şi Marea Sulu, se află insula Palawan, binecuvântată cu o imensă frumuseţe naturală şi cu viaţă marină din abundenţă. Cu aproape 2 000 km de ţărm neregulat, presărat cu 1 700 de insuliţe, golfuri stâncoase, protejată de recife de corali şi plaje de nisip alb, insula este renumită pentru splendidul peisaj marin.

Pe mijlocul acestei întinderi lungi şi înguste de pământ, aşternut cu suprafeţe vaste de pădure virgină, se întinde un lanţ muntos. Tot aici sunt dealuri verzi, pline de vegetaţie, şi şesuri bogate care coboară până spre plaje pure.

Flora şi fauna de pe Palawan sunt uimitoare – aici trăieşte şi dugongul, o specie de vacă de mare aflată în mare pericol de dispariţie. Şi alte specii rare trăiesc aici, africane sau endemice, cum ar fi maimuţe, papagali, binturongi, păuni, dar şi manguste, furnicari solzoşi, porci spinoşi sau şevrotini.

Insula este plină de minuni ale naturii. Râul subteran Puerto Princesa are o lungime de 8,2 km de curs navigabil şi este considerat cel mai lung din lume. Curge şerpuit printr-o peşteră adâncă, pe sub stânci aspre de calcar şi marmură, dar şi printr-o lagună subterană cu apă cristalină, apoi se varsă în Marea Chinei de Sud. Poţi explora stalactite impresionante, formaţiuni stâncoase şi teatre cu domuri.

Rezervaţia Marină El Nido are 96 000 ha de ecosisteme diverse, inclusiv pădure tropicală umedă, mangrove, plaje cu nisip alb, recife de corali şi faleze de calcar. Este una dintre principalele destinaţii turistice ale ţării, un paradis pentru iubitorii de natură. Sunt nenumărate specii de peşti, inclusiv diavoli de mare, dar şi dugongi.

bascuit

Frumosul golf Bascuit

Palawan este considerat unul dintre cele mai bune locuri de scufundare din lume, în parte şi pentru cele douăsprezece epave japoneze din al Doilea Război Mondial, din apele insuliţei Busuanga, la 40 m de suprafaţă. Golful Honda este popular printre filipinezi şi străini deopotrivă, pentru că oamenii vin aici să înoate, să facă scufundări şi snorkeling în jurul numeroaselor insuliţe din golf, cu recifele lor de mică adâncime şi cu plaje fabuloase.

POPULAŢIE

849 469(2015).

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-iunie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Manila la Puerto Princesa; cu feribotul durează vreo 20 ore.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Peşterile Tabon – o serie de încăperi în care antropologii au descoperit oasele Omului Tabon, diverse unelte şi artefacte de acum 22 000 de ani.
  • Peşterile se află la Lipuua Point, Quezon.
  • Rezervaţia de Animale şi Păsări insula Ursula – un paradis al păsărilor, la Bataraza. Du-te acolo cu două ore înainte de apusul soarelui, ca să le vezi cum se adună şi se pregătesc de noapte.
  • Recifele Coron, Palawanul de Nord -cele şapte lacuri sunt înconjurate de faleze aspre de calcar şi atrag o mulţime de iubitori ai naturii.
  • Muzeul Tabon – dedicat preistoriei insulei; aici sunt expuse artefacte din peşterile Tabon şi găseşti informaţii despre diverse triburi din Palawan.
  • Muzeul Palawan din Puerto Princesa – un muzeu interesant, care vorbeşte despre istoria, cultura, muzica şi arta insulei.
  • Fortul Taytay – construit în 1667 de călugări augustinieni, iniţial folosit ca bază militară; micuţa capelă şi tunul fortului sunt încă intacte.

TREBUIE SĂ ŞTII

La vreo 12 ore de mers cu barca din Puerto Princesa sunt recifele Tubbattaha, înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO – un minunat loc de scufundări.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.