Insula Panglao

Situată în mijlocul grupului Visayas, chiar în colţul sud-vestic al insulei Bohol, Panglao este unul dintre principalele puncte de atracţie ale Filipinelor. Este împărţită în două municipalităţi – oraşul Dauis (cel mai apropiat de continent) şi oraşul Panglao. Sunt o mulţime de hoteluri, multe adunate în jurul celebrei plaje Alona. Alte plaje notabile sunt Doljo (care are în larg recife de corali) şi Momo.

Această mică insulă întruchipează turismul filipinez. Literalmente sunt sute de hoteluri de toate felurile de-a lungul plajelor. Ba chiar e vorba să se construiască un nou aeroport internaţional, ca să fie şi mai uşor de ajuns aici. În afară de atracţiile fireşti (marea şi nisipul) mai e şi viaţa de noapte – mâncare bună şi băuturi reci în compania plăcută a celorlalţi turişti sau a localnicilor prietenoşi.

panglao-barci-pescuit

Aşa arată bărcile de pescuit pe insula Panglao

Totuşi, cu o biodiversitate marină despre care se spune că o depăşeşte pe ale Japoniei şi Mării Mediterane laolaltă, Panglao are pretenţia la o celebritate care s-o diferenţieze de celelalte. Este o locaţie de scufundări cu renume internaţional – toţi vin aici cu labele de înot şi cu tubul de oxigen, fiindcă toţi vor să facă scufundări (sau măcar să încerce).

Locuri de scufundare sunt peste tot şi cel mai bine ar fi să le explorezi cu un instructor local, care ştie unde sunt cele mai bune şi cum să eviţi curenţii periculoşi. În afară de corali înţesaţi de peşti tropicali, poţi să mai vezi rechini-ciocan, bancuri uriaşe de carangide şi baracude – ba chiar şi rechini-balenă, în sezon.

La sfârşitul lui august, fiesta insulei – Hudyaka sa Panglao – se desfăşoară pe terenul bisericii San Agustin. Cartierele din Pangalao (barangay) intră într-o competiţie acerbă, care demonstrează locul important pe care îl ocupă muzica şi dansul în cultura filipineză.

POPULAŢIE

79 216 (2015).

CÂND SĂ TE DUCI

Climatul temperat încurajează vizita în orice perioadă a anului.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau feribotul rapid de la Manila până la Tagbilaran, pe insula Bohol, iar de acolo pe pod sau pe şosea.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica Adormirea Maicii Domnului din Dauis, construită de spanioli.
  • Are frumoase picturi murale şi o fântână sfântă, despre a cărei apă se spune că vindecă toate bolile.
  • Peştera Hinagdanan, Binang, cu un pasaj subteran până la un bazin natural unde poţi înota.
  • Explorarea interiorului cu un scuter închiriat (ieftin!) – pe această insulă fermecătoare sunt şi alte lucruri în afară de apă şi nisip.
  • Piaţa Panglao, o zonă acoperită cu tablă în care localnicii vând tot felul de mărfuri.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dacă faci scufundări, trebuie să ştii că e interzis consumul de alcool cu 24 de ore înainte.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.