penang-insula

Insula Penang

Situată pe coasta de nord-vest a peninsulei Malay, la intrarea în strâmtoarea Malacca, insula Penang acoperă o suprafaţă de 292 km2. Este separată de Malaysia continentală printr-un canal de apă care variază între 3 km şi 13 km lăţime şi este legată de aceasta prin podul Penang, lung de 13,5 km – unul dintre cele mai lungi poduri din lume.

Insula are cea mai veche aşezare britanică din Malaysia, fondată în 1786 de căpitanul Francis Light când se afla în căutarea unui loc de ancorare pentru corăbiile Companiei Indiilor de Est. Light a încheiat o înţelegere cu sultanul din Kedah, care i-a dat permisiunea să colonizeze insula slab populată.

Azi, Penang este un plăcut amestec de vechi şi nou: portul industrial aglomerat se întâlneşte cu istoricul oraş vechi. În capitala Georgetown, zgârie-norii domină una dintre cele mai mari colecţii de clădiri antebelice din sud-estul Asiei.

Produsele colorate din piaţă intră în competiţie cu aparatura electronică high-tech. E aici şi un fascinant amestec de culturi. Biserici de o sută de ani, temple chinezeşti, temple indiene şi moschei stau una lângă alta.

penang-templul-sarpelui

Templul Şarpelui în Baian Lepas

În mijlocul dinamicului oraş modern este dealul Penang (Bukit Bendera), un munte cu o înălţime de circa 900 m, aer curat şi răcoros. Din vârful lui ai privelişti uimitoare – oraşul, insula, ba chiar şi munţii de pe continent, când cerul e senin. Există un tren cu cremalieră care îi duce pe turişti în vârf prin frumoasa pădure tropicală. Sus se află o cafenea, un templu hindus şi o moschee.

Dacă vrei să scapi de agitaţia oraşului, sunt şi alte atracţii pe insulă – o mulţime de plaje frumoase, sate vechi de pescari, fâşii superbe de pădure şi cascade tumultuoase. Printre cele mai puţin aglomerate plaje se numără Muka Head, Pantai Keracut, Monkey Beach, Pantai Acheh şi Gertak Sanggul.

Insula Penang este bogată şi datorită numeroaselor comunităţi pe care le găzduieşte – malaezieni, chinezi şi indieni, care trăiesc împreună armonios şi alcătuiesc o cultură multifaţetată. Fiecare dintre comunităţi îşi păstrează ident itatea culturală prin festivaluri religioase şi spectacole culturale – Angsawan, Boria, procesiuni de steaguri, parada Chingai, Festivalul Celor Nouă Zei, Festivalul Stafiilor Flămânde sau Thaipusam. Această succesiune de festivaluri pline de culoare se desfăşoară pe tot parcursul anului – cum se termină unul, începe altul.

POPULAŢIE

708 127 (2010)

CÂND SĂ TE DUCI

Decembrie-iulie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul internaţional Penang; traversând podul de pe continent.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Dealul Penang – poţi să urci pe jos sau cu funicularul pentru a vedea uimitoarele peisaje de pe insulă.
  • Plajele – printre cele mai frumoase sunt Muka Head, Monkey Beach şi Pantai Acheh.
  • Rezervaţia Forestieră Pantai Acheh -o pădure joasă care acoperă aproape toată partea de nord-vest a insulei, cu un ecosistem variat: vegetaţie forestieră, mlaştini cu mangrove, coaste stâncoase şi plaje cu nisip.
  • Templul şarpelui – construit în 1850 în amintirea călugărului chinez Chor Soo Kong, templul se află în micul oraş Bayan Lepas şi este celebru pentru vipere.

TREBUIE SĂ ŞTII

Religia oficială este islamul, aşa că evită ţinutele prea descoperite sau exprimarea publică a afecţiunii.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.