phu-quoc

Insula Phu Quoc

Phu Quoc este o vitrină în care se pot vedea toate complicatele forţe care pun la încercare unul dintre cele mai pure şi mai preţioase medii naturale din Vietnam. Deşi e cea mai mare insulă din Vietnam, apropierea ei de Cambodgia – la numai 15 km – a împiedicat aproape complet dezvoltarea frumuseţii ei sălbatice.

Şi acum există o prezenţă militară aici, dar plajele şi pădurile ei montane sunt absolut neatinse. Phu Quoc are forma unei lacrimi alungite şi este situată în adâncul Golfului Thailandei. Deşi cea mai mare parte din suprafaţă şi apele din jur sunt protejate ca parc naţional, izolarea şi liniştea insulei, dar, mai presus de toate, fâşiile lungi de plajă perfectă au atras atenţia marilor dezvoltatori.

Există o slabă infrastructură pentru turism, chiar şi în oraşele mai mari. Duong Dong, la jumătatea drumului ce urcă pe coasta de vest, este un port plăcut, obişnuit, cu multe fabrici de nuoc mam (sos de peşte), unde se află şi Dinh Cau, templu închinat zeiţei-balenă, plin de schelete de balenă şi alte mamifere marine, folosite de adepţii cultului.

phu-quoc-sat

Bărci perscăreşti pe Phu Quoc

An Thoi, o aşezare pescărească din sud, este mai zgomotoasă şi mai mirositoare. Între ele se află plaje precum Bai Kem (Plaja de Îngheţată), o întindere de nisip de coral de un alb orbitor, comparabilă cu cea din Seychelles, sau plaja străjuită de palmieri Long Beach, pe coasta de vest – singurul loc din Vietnam în care poţi vedea apusul de soare în ocean.

În interiorul insulei poţi să te plimbi printre plantaţii de piper şi caju până când pădurea tropicală densă se închide în faţa ta. De-a lungul coastei de est, este atât de deasă încât cu greu poţi ajunge la plajele pustii. Locuitorii nu mai folosesc dinamita pentru pescuit, dar nu au înţeles că turismul de masă poate fi la fel de dăunător pentru această insulă, care încă e, ecologic şi economic, o nepreţuită fâşie de virginitate din Vietnam.

POPULAŢIE

70 000 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-mai (aversele intense care cad zilnic din iunie până în octombrie sunt mai degrabă revigorante decât iritante).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, de la Ho Şi Min sau Rach Gia până la Duong Dong; cu hidroavionul de la Rach Gia până la An Thoi sau cu un vaporaş de croazieră până la Duong Dong.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Scufundări la insula Ţestoasei, în largul coastelor de nord-vest.
  • Aerul nepământean de la Ganh Dau, sat pescăresc neatins de pe coasta de nord-est.
  • Sunetele şi imaginile naturii de la frumoasa cascadă Suoi Tranh, pe râul Da Ban, în adâncul pădurii de smarald.
  • Iridiscenţa perlelor crescute în fermele din zonă – înainte erau culese de pe fundul mării.
  • Snorkeling şi scufundări în recifele de corali din jurul insuliţelor adunate în capătul de sud al lui Phu Quoc.
  • Mireasma tropicală a peisajului idilic de la Xa Cua Can – numai râuri cu maluri verzi, pline de flori şi pâlcuri de copaci.

TREBUIE SĂ ŞTII

Sosul de peşte fabricat la Phu Quoc este deosebit de apreciat pentru mirosul său, care vine de la un mic peşte plin de proteine numit ca com. Insula produce şase milioane de litri anual.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.