Insula Rote

Insula Rote (sau Roti) este cea mai populată insulă din sudul Indoneziei şi cel mai sudic punct din Eurasia. Chiar dacă nu ar fi fost atât de izolată şi de frumoasă, numai aceste două caracteristici ar fi fost de ajuns pentru crearea unei anumite aure romantice.

Insula Roti, cât o cincime din suprafaţa Bali, e plină de dealuri şi văi, terase cultivate, palmieri acacia, zone de savană şi pădure, iar exotica ei populaţie este împărţită în 18 grupuri etnice. Se află chiar în capătul sud-vestic al Timorului de Vest şi, pentru că este destul de aridă, se bazează pe palmierul Lontar, extrem de util şi rezistent la secetă.

La sfârşitul secolului XVII, olandezii care stăpâneau insula au luat de aici o mulţime de sclavi, dar după ce insularii au trecut la creştinism – azi 90% din populaţie e creştină – au fost răsplătiţi cu un sistem educaţional care s-a dezvoltat şi a prosperat, astfel încât mulţi beneficiari ai acestuia au devenit administratori şi lideri naţionali.

baa-rote

Tarabă din piaţa oraşului Ba’a

Oamenii de aici sunt cunoscuţi în tot arhipelagul pentru talentul lor oratoric, deşi azi standardele de educaţie şi sănătate au rămas în urma celor indoneziene obişnuite.

Din frunza palmierului Lontar se pot face încălţăminte, genţi, precum şi tradiţionala pălărie cu dungi albe, care are în faţă nişte ţepi curioşi. Tot din ea se fac acoperişuri sau pereţi interiori, dar şi acel instrument unic, cu coarde, sasando.

Din lemnul palmierului se fac mobilă şi scânduri, iar din seva lui se prepară o băutură răcoritoare nutritivă care, lăsată la fermentat, se transformă în vin de palmier. Distilată, devine rachiu. Se face şi artizanat aici – bijuterii de argint şi ţesături ikat.

Rote are câteva clădiri interesante, cu arhitectură locală – acoperişuri sculptate sau din paie -, dar cel mai bine e cunoscută pentru plajele ei pustii şi albe, cu ape limpezi, unde poţi face surfing şi snorkeling într-un splendid mediu marin, completat cu caverne subacvatice spectaculoase.

POPULAŢIE

100 000 (2001).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu feribotul din Timorul de vest.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Capitala insulei, Ba’a.
  • Piaţa de sâmbătă de la Papela.
  • Plaja Nemberala, pentru surf – ideal din iunie în octombrie.
  • Insula N’dana, o mică rezervaţie naturală nelocuită, cu locuri de cuibărit pentru ţestoase.
  • Insula Ndao, cu renumiţii ei bijutieri în aur şi argint.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe insula N’dana există un lac roşu despre care se spune că e pătat cu sângele oamenilor masacraţi în secolul XVII ca răzbunare.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.