Cea mai mare insulă din interiorul unei insule şi a patra insulă de lac din lume, Samosir are aproape 630 km2 şi se află în lacul Toba, în nordul Sumatrei. Lacul şi insula s-au format cu circa 75 000 de ani în urmă, după erupţia unui supervulcan, despre care se spune că a fost atât de puternică încât ar fi provocat schimbări climatice.
Poate cel mai mare şi mai adânc dintre lacurile de calderă ale lumii, Toba este sus de tot, în munţii lipsiţi de copaci. Insula Samosir a fost la început legată de peretele calderei în care se află printr-un mic istm, care a fost tăiat ca să permită trecerea vaselor.
Partea de est a insulei se ridică abrupt spre un platou central aflat la altitudinea de 780 m, apoi terenul coboară treptat către coastele de vest şi de sud, pe care sunt risipite sate mici. Platoul Samosir este compus preponderent din piatră, dar simt şi câteva păduri ici şi colo, mlaştini şi un lac mic. De la Pangururan, pe partea de vest, porneşte un pod care face legătura între insulă şi Sumatra continentală.

Casă tipică a populaţiei toba batak
Insula este cunoscută ca loc de baştină al populaţiei toba batak, un grup etnic stabilit în jurul lacului. Toba batak sunt renumiţi pentru ţesături, sculpturi în lemn şi mai ales pentru pietre funerare bogat decorate – o să vezi multe pe Samosir. Tradiţiile lor de nuntă şi înmormântare sunt foarte frumoase şi complexe, iar în trecut se bucurau de reputaţia unor mari războinici.
În satul Tomok, sub sacrul arbore Hariara, o să vezi sarcofagele de piatră ale supuşilor regelui Sidabutar, vechi de 200 de ani. Deşi seamănă cu nişte sicrie, de obicei aceste sarcofage conţin craniile unei întregi familii. S-au găsit astfel de sarcofage în 26 de sate din insulă.
Casele tradiţionale de lemn sunt interesante şi uneori sunt decorate cu simboluri ale clanului. În Tomok sunt câteva exemple bune, dar şi în Ambarita, unde există şiruri întregi de case tradiţionale batak. Aici sunt şi artefacte care datează din perioada regelui Siallagan – inclusiv scaune de piatră şi un bloc de execuţie. Micul muzeu dă informaţii înfiorător de detaliate despre execuţiile care aveau loc aici.
Insula are câteva plaje frumoase cu nisip, mai ales în jurul localităţii Ambarita. Dacă preferi apa caldă, ia-o pe pod, de la Pangururan până la izvoarele termale de pe continent, la numai 3 km distanţă. Sunt mai multe bazine de înot aici, dar, dacă vrei, poţi face o drumeţie pe deal ca să vezi locul de unde izvorăşte apa.
POPULAŢIE
120 000(2000).
CÂND SĂ TE DUCI
Iunie-septembrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu maşina pe pod sau cu feribotul de la Parapat.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Muzeul Batak, în satul Simanindo, îţi oferă informaţii despre modul de viaţă al populaţiei batak şi expune obiecte artizanale şi păpuşi tradiţionale folosite în cadrul unor ceremonii sau dansuri. În fiecare zi se face şi o demonstraţie de dans.
- Obiecte artizanale şi instrumentele muzicale batak se găsesc de vânzare în multe sate de pe insulă.
- Izvoarele termale de pe partea continentală, de la capătul podului din Pangururan.
- Tomok – satul în care vei vedea sarcofage de piatră şi alte artefacte din timpul regelui Sidabutar.
- Ambarita – ca să vezi case tradiţionale batak şi blocul de execuţie din vremea regelui Siallagan.
TREBUIE SĂ ŞTII
Samosir este numită şi insula Morţii.
Booking.com